Olvasónktól kaptunk egy levelet, valamint a hozzá mellékelt fotót és beszámolót. A küldemény arról ad hírt, hogy Keszthelyen valami gond lehet a Festetics-kastély háza táján: szárazra aszott a máskor üde zöld fű, porzik a kastélykert.

Kép: olvasói fotó

Az információk birtokában megkerestük a kastély fenntartóját, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-t, és érdeklődtünk, hogy 

MI A GOND?

Mi a gond?

Firtattuk, hogy netán anyagi okai vannak-e a füves területek kiszáradásának, illetve hogy a nyári idegenforgalmi szezonban tervezik-e a kastély kertjének gondozását, öntözését?

A fenntartótól példamutató gyorsasággal kaptunk választ, amelyből kiderült, hogy 

A keszthelyi Festetics-kastély területén lévő automata öntözőrendszerben nyomásvesztést tapasztaltunk, így szükségessé vált a berendezés teljes körű műszaki felülvizsgálata. A műszaki hiba feltárásáig és annak megoldásáig az Üzemetetési Igazgatóság munkatársai kézi erővel, tömlőkkel végzik az öntözést.”

Ugye mennyire más?

Kép: Festeticskastely.hu

A NÖF ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a tartósan forró és csapadékszegény időjárás nem kedvez a zöld felület karbantartásának, ám az automata öntözőrendszer újraindítását követően a gyep ismét visszanyerheti korábbi állapotát.