Javában zajlik a Citadella felújítása a Gellért-hegyen, és egy, az eddig megszokott városképtől eltérő különlegesség magasodik a Duna fölött: a ketrecbe zárt Szabadság-szobor.

Sörnyitónak is mondja a fővárosi népnyelv

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe. Az emlékmű 14 méteres, talapzatával 40 méter magasra emelkedik hegy 235 méteres csúcsa fölé. A Citadella délkeleti bástyájánál álló emlékmű a főváros számos pontjáról jól látható, felemelt kezében pálmaágat, a győzelem és a béke jelképét tartó nőalak, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmű volt, amit a német hadsereget Budapestről kiverő szovjet hadsereg haditettének emlékére állítottak. A szocialista rendszer bukása és a szovjet felszabadítás átértékelése után a szoboregyüttest némileg átalakították, és például a a szobor előterében álló 4 méter magas géppisztolyos szovjet katona szobrát eltávolították, valamint a szobor talapzatán lévő feliratot is megváltoztatták, ezzel új értelmezést adva Budapest nevezetességének. A szabadságot szimbolizáló nőalak a felállítása után hamarosan a város egyik legfontosabb jelképévé vált. Elterjedt beceneve a pesti szlengben a formája miatt a „sörnyitó” lett.
Kép: Nemzeti Hauszmann Program

A Facebookon sem hagyják szó nélkül az új látványt, sorjáznak az észrevételek:


„Akupunktúrás kezelést kap a budapesti Szabadság-szobor”
„Szürreális látvány a Szabadság-szobor kubista absztrakciója a felújítás alatt.”
„Paraván mögé bújt a Szabadság.”
„Új ruhát kapott a Szabadság-szobor, egy különös, remek és új műtárgy lett.”

Megújul az egész Citadella

A munka egyik fő célja, hogy a magyarok számára az elnyomás szimbólumaként ismert elzárt Citadellát megnyissák a látogatók előtt, és a megnyitást szó szerint kell érteni, ugyanis a korabeli erőd belsejét mindeddig csupán egyetlen bejáraton lehetett megközelíteni, ezért a falak folytonosságának megszakításával új belépési pontokat alakítottak ki az ágyútorony mellett északi és déli irányban, valamint a Szabadság-szobor mögött. Ezek három irányból is nyitottabbá, jól megközelíthetővé teszik majd a Citadellát.

A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet, és a feljárót szegélyező pengefalra felkerült az első burkolatelem., illetve a falrendszert borító süttői fehér mészköveket és a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörös mészköveket egy speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek. 

Kép: Nemzeti Hauszmann Program

A fejlesztés eredményeként a Citadella és környezete minden tekintetben zöldebb lesz, hiszen a belső udvarán egy 6000 négyzetméteres, mindenki előtt nyitva álló közparkot hoznak létre, ahol a tervek szerint kilátóteraszok, sétautak és kávézó is várják majd a látogatókat – közölte a Citadella átépítéséért is felelős Nemzeti Hauszmann Program.