Horvátországból Magyarországon keresztül akarta Ausztriába csempészni három honfitársát két kínai férfi, vádat emeltek ellenük – tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

Németh Eszter közlése szerint a 35 és a 49 éves kínai állampolgár csak rövid ideje élt Budapesten, amikor az idősebbik férfi idén márciusban kibérelt egy hétszemélyes személygépkocsit, társa pedig egy másik személyautót kért kölcsön, hogy embercsempészéssel keressenek pénzt. Ismeretlenül maradt megbízójuk utasítására egy Zágrábhoz közeli helyre autóztak:

itt három, magyarországi belépésre jogosító vízummal nem rendelkező kínai állampolgárt vettek fel az egyik járműbe.

Az utasok fejenként 500 eurót fizettek volna, ha eljutnak az ausztriai célállomásig, de a horvát-magyar határon Magyarországra átérve, Csesztreg közelében igazoltatták a fiatalabb sofőrt. Autójában

  • az egyik utas az ülésen foglalt helyet,
  • a másik két ember pedig hátul próbált elbújni a rendőrök elől.

Az embercsempész társa is hamarosan előkerült. Ő előfutóként igyekezett biztosítani, hogy ne találkozzanak rendőri ellenőrzéssel, de amikor társát mégis megállították, ő visszafordult, így mindkettőjüket elfogták.

A két kínai férfi ellen a Lenti Járási Ügyészség embercsempészet miatt emelt vádat, börtönbüntetést és kiutasítást indítványozva.