nyár utolsó hónapjában egyre több bejelentés érkezik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) az aggódó emberektől, hogy feltűnően kevesebb madarat látnak az eddig megszokottakhoz képest. Ennek hátterében azonban nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak vége áll – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtóközleménye. 

A települési fajok többsége két fészekaljat is nevel egy szezonban, így ha jól érzik magukat egy adott területen, a második  költés során is visszatérhetnek. Ezért is vált megszokottá az elmúlt hónapokban a folyamatos madárcsicsergés a kertek, parkok, utcai fasorok környékén. 

A nagy madárnyüzsgésbe olyan jelentős változást hoz az augusztus eleje, hogy már az is felfigyelhet a jelenségre, aki nem feltétlenül szakértő. 

A hiányérzetet tovább fokozza, hogy a legismertebb és legkedveltebb  fecskék és fehér gólyák fészkeinek kiürülése, majd napokkal később a levegőben vadászó, szántókon, árokpartokon szedegető madarak hirtelen eltűnése.

A látszólagos madárhiány mögött szerencsére nem a tömeges pusztulás áll. A  tojások kiköltése, később pedig a fészekben fejlődő fiókák etetése köti helyhez a madarakat. Azonban a fiatal madarak fészekelhagyását követően az adott terület iránti hűségük csökken, a második költés után pedig teljesen meg is szűnik. 

Ezt követően az egy-két hétig együtt maradó családok egyre jobban eltávolodnak a fészektől, ritkábban, később pedig már egyáltalán nem is térnek vissza. 

 A fiókák teljes önállósodása és szétszéledése után a párkapcsolat is megszűnik vagy lazul, ezek következtében csökken látványos mértékben a  madarak eddig tapasztalt koncentrációja, ez pedig a csökkenő madármegfigyelésekhez vezet.

Az őszi vonulással azonban már valóban kezdetét veszi a magyarországi madárállomány csökkenése, de szerencsére szűk két hónapon belül ismét növekedésnek indul az Eurázsiai térségeiből és a hegyvidékekről érkező átvonuló és a hazánkban telelő faj- és egyedszám. Ezt követően pedig már a madármegfigyelések aránya is megugrik az etetőknek és a téli itatásnak köszönhetően. 

Madarak hullanak az égből a világ legforróbb városában

Kuvaitvárosban a hőmérséklet a nyár közepén eléri akár az 54 Celsius-fokot is: az utcák a városban elnéptelenednek, a klímák pedig ezerrel pörögnek. Csak az állatok nem ússzák meg.
Bővebben--->