Több tucat bejelentett meghibásodás vagy egyéb gond nehezítette júliusban az egészségügyi ellátást a magyar kórházakban. A technikai gondok eltörpülnek a betegellátás működését érintő, legsúlyosabb probléma, a szakemberhiány árnyékában.

Július első 23 napján 46 alkalommal hozott kijelölő, vagy korábbi kijelölést módosító határozatot a  Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A kijelölő határozatok akkor születnek, amikor egy egészségügyi  intézmény valamiért nem tudja ellátni valamely feladatát, emiatt pedig egy másik intézményt jelölnek ki, ahová a betegeket átirányítják.

A Forbes.hu szerint arról kevesen olvasni, hogy

nemcsak a klímák okoztak problémát a magyar kórházakban.

A budapesti Szent Imre kórházban például július 17-18. között lemondták a sürgősségin a kritikus állapotú, megfigyelést, differenciáldiagnosztikát igénylő betegek, stroke-osok és detoxikálást igénylők elhelyezését, mert

annyira elszaporodtak az ágyi poloskák, hogy átfogó irtásra volt szükség. 

Júliusban tönkrement vagy karbantartást igényelt a CT

  • a Heim Pál Gyermekkórházban,
  • a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban,
  • a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben,
  • a Kistarcsai Flór Ferenc kórházban, és
  • a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben is.

A határozatok átnézése során pedig nyilvánvalóvá vált, hogy

a technikai bonyodalmaknál sokkal nagyobb probléma a folyamatos emberhiány.

  • Várpalotán a Szent Donát kórházban a nőgyógyászati szakrendelésen és terhesgondozásban a járóbeteg szakellátás, a szülészeti és nőgyógyászati ultrahang diagnosztikán belül a diagnosztikai szakellátást teljes egészében szüneteltetni kényszerül július 15 és augusztus 3. között, ez nehezen magyarázható mással, minthogy egy orvossal működik az osztály, aki elment nyaralni.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben 2024. július 14., 15., 16., 20., 23., majd 30. között nincs ügyelet az  arc- és állcsont-szájsebészeten. Ezekben az esetekben az a szerencsés, hogy az orvos csak átmenetileg nem érhető el.
  • Orosházán a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben az egyes progresszivitású traumatológiai ellátást a következő egy évben, egészen 2025. júniusáig szüneteltetik. 

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén - nyilatkozta Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a múlt héten. Takács Péter szerint kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.