Idén sokkal korábban, június elején elkezdődött már a korai őszi árpa betakarításával az idei aratási szezon a földeken. Egyre több munkagéppel futhatnak össze a járművezetők az utakon, így érdemes fokozott figyelemmel vezetni - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte, az ország kenyere idén is biztosított, amiért köszönet illeti az összes gazdát.

Nagy István kitért arra is, hogy a nyári betakarítási munkálatok következtében, az autósok egyre gyakrabban találkozhatnak  mezőgazdasági munkagépekkel az utakon. A miniszter ezért nagyobb figyelmet kér a közlekedésben résztvevőktől – írja az MTI. 

A balesetek elkerülése és a biztonságos közlekedés érdekében tanúsítsunk fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve óvatosabban közlekedjünk

- fogalmazott a miniszter.

Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek mögött gyakran feltorlódik a forgalom, így fontos, hogy a nagyobb sebességgel haladó járművek vezetői csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságosan kivitelezhető és a befejezéshez szükséges útszakasz jól belátható. 

Emellett a nagyméretű gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra.

A miniszter arra számít, hogy az idei  időjárás következtében a nyári betakarítási munkálatok a szokásosnál sokkal előbb befejeződhetnek.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a földekről a termények minél hamarabb célállomást érjenek. Az eredményes aratás, illetve a gazdák szorgalma és kitartása mind-mind hozzájárulnak hazánk biztonságos élelmiszer-ellátásához, amiért nem lehetünk elég hálásak az ágazat szereplőinek. 

Robotizált sertésvágás, drónos tőszámlálás – gyökeresen átalakul a konzervatív mezőgazdaság

Precíziós tőszámlálás drónnal, baromfi súlybecslés kamerával, burgonyabogár szedő robot, méhhang-elemzés, robotizált sertésvágás és képi felismerésen alapuló gombaszüretelés. Íme néhány hazai innovációs kutatás és projekt a közelmúltból. Piaci sikerük azon múlik, hogy termékeikkel képesek-e csökkenteni a gazdálkodók költségeit – hangsúlyozta az Economx érdeklődésére Dr. Alexy Márta, az ELTE Informatikai Karának egyetemi docense.
Bővebben--->