Ősztől komoly személyi változások történtek a MÁV vezetésében, szeptember elsejével távozott posztjáról  Pafféri Zoltán vezérigazgató és Hegyi Zsolt, a MÁV-Start vezérigazgató-helyettese vette át a helyét. A területért felelős Lázár János, építési és közlekedési miniszter a Facebookon jelentette be, hogy 

Közel 850 milliárd forintból mintegy félezer kilométernyi sínt újítunk fel, újraindítjuk a hazai IC-kocsik gyártását és jó minőségű használt járműveket szerzünk be

A tárcavezető megjegyezte, hogy a MÁV-járműparkot, és a hazai vasúti pályát nem lehet varázsütésre megújítani, mivel ebben 30 év hátrányból indulunk. Amit viszont rövid idő alatt is meg lehet változtatni: „az az utasokhoz való hozzáállás: az utasok érdemi segítése és támogatása azokban a nehéz helyzetekben, amiket a megörökölt flotta- és infrastruktúra-állapotok okoznak" – tette hozzá a politikus.

A tárcavezető ezt várja el elsőként a MÁV-csoport új vezetésétől.

Csörte Vitézyvel 

A Magyar Államvasutakért felelős miniszter szerint „nincs rá szükség, hogy álfideszes ellenzéki vagy álellenzéki fideszes politikusok (lassan ideje lenne eldönteni) még csúsztatásokkal és hazugságokkal is hergeljék ellene az utasokat". Vitézy Dávid szerint neki üzengetett az Orbán-kormány minisztere.

Vitézy az építési és közlekedési miniszter által ismertetett beruházás kapcsán aláhúzta:

pontosan ugyanezt, sőt, ennél picit többet is bejelentett Lázár 14 hónappal ezelőtt – akkor még 1200 milliárdot ígért, most már csak 850-et, de a gyakorlatban azóta se történt semmi.

Az egykori BKK vezér kiemelte, hogy ezen 14 hónap alatt egyetlen vasúti járműbeszerzés sem indult és a leállított beruházásokat sem élesztette újra Lázár.

Azt követően újult ki a miniszter és a közlekedési szakember vitája, hogy augusztus 25-én, vasárnap kisiklott egy Kolozsvárról érkező InterCity  (IC 74) vonat a Keleti pályaudvarnál és ezzel napokra megakasztotta a közlekedést a Keletiben.

Megszólalt a MÁV-vezér, elmondta, mikor nyithatják meg újra a Keletit

Továbbra is áll a közlekedés a pályaudvaron, a MÁV sajtótájékoztatóján kiderült, mi történt, s hogy hány utast érint a leállás.