Most a hőség miatt kellett átszervezni az egészségügyi ellátást: kedd óta az Uzsoki utcai kórház valamennyi műtőjében, a budai Szent Jánosban pedig „csak” a traumatológia műtétek maradnak el. Az intézményekben a klíma berendezések néhány óra különbséggel hibásodtak meg – írja a Népszava.

Az Uzsoki műtőiben 41,5 foknál, míg a Jánosban 38 fokos hőség után álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, nem tudnak beteget fogadni. E két szolgáltató látta el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, most ennyivel több beteg hárul a még működő másik három traumatológiai centrumra.

Leálltak a klímák a műtőkben

Mindkét intézmény „havária” helyzetként, azaz azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, ám megjavítani még nem sikerült.

A fővárosi Uzsoki utcai  kórházban egyetlen műtőt sem tudnak kedd óta használni a klíma-berendezés meghibásodása miatt, köztük sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatolóiai, szemészeteti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását kényszerültek átütemezni, illetve a sürgős eseteket más kórházakba irányítani. 

A helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit is más intézményekbe viszi a mentő.

Munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 celsius foknál magasabb hőmérséklet. A kórházak klimatizálási problémájára ötödik éve megoldatlan. 

Legutóbb 2019-ben a Magyar Kórházszövetség  (MKSZ) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérésére felmérte a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt hűtés.