Adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése.

2024. július 1-jétől tovább egyszerűsödik és felgyorsul a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítása: a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmeznie a gyest, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd.

A módosításnak köszönhetően nem kell a gyest kérelmeznie annak a szülőnek, aki gyedben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig; ebben az esetben az illetékes  kormányhivatal az  egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani gyes iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki gyedben részesült.

A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is benyújtható.

Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni gyesre, ha a gyedre való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt

- írja az MTI a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményére hivatkozva.

A 10 évvel ezelőtt bevezetett gyed extra intézkedéscsomagnak köszönhetően több - különböző korú - gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (csed), a gyed és a gyes.

A közlemény emlékeztet, hogy a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a gyed és a gyes folyósítása mellett.

A 2024. július 1-jén életbe lépő adminisztrációs intézkedés így újabb könnyebbséget jelent a kisgyermeket nevelő, és akár a gyed, gyes folyósítása mellett munkát végző szülőknek.