Egy tavaly szeptemberben tartott ellenőrzés során a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal ötmillió forintos bírsággal sújtotta a Líra Könyv Zrt.-t, mert a kecskeméti Líra Könyv- és Zeneszalonban, egy iskola kétszáz méteres körzetében forgalmazta az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet.

Erről október 24-én a Szegedi Törvényszék azt mondta ki, hogy jogtalanul rótták ki a könyvkereskedőre, mert a kötetben szereplő történet nem ábrázolja öncélúan a transzneműséget és a nemváltást.

Ugyanezen könyv forgalmazása kapcsán márciusban már született jogerős ítélet.

Akkor a Győri Törvényszék is a Lírának adott igazat a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatallal szemben. A bíróság akkor ítéletében kitért rá, hogy „egy könyvet nem lehet egyetlen oldal alapján minősíteni”. A bíró véleménye szerint semmi sem áll távolabb az öncélúságtól, mint a könyv ábrázolása: ezek XXI. századi témák és problémák. A Szegedi Törvényszék részben erre a győri ítéletre hivatkozva semmisítette meg a Líra büntetésére vonatkozó kormányhivatali határozatot – írta meg a Szabad Európa.

Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című, 2016-ban a Móra kiadó gondozásában megjelent könyve száz történetet tartalmaz olyan nők életéről, akik a saját korukban elsőként álltak ki a jogaikért. A száz történet közül az egyik a transznemű Coy Mathisról szól, akinek az életéről dokumentumfilm is készült.

A perben a szerző is megszólalt. Elena Favilli írásos nyilatkozatában visszautasította és határozottan vitatta, hogy a magyar hatóság értelmezése kétségbe vonja művészi szabadságát és szólásszabadságát.

Újratárgyalják a Líra ügyét, nem fogadta el a Kúria a vesszőhibát

A könyvkiadót sújtó 12 milliós bírságot első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék, azonban a rendelet módosítása után, most újra elővették az ügyet. Itt olvashat erről többet >>>