Belépődíjassá tették a budapesti Operaház, vagyis az Andrássy úti Ybl-palota auláját azoknak a turistáknak, akik a legendős előcsarnokot és a lépcsőket néznék meg az épületben.

A HVG egyik olvasója a lapnak azt írta, szeptember 10-e óta 2000 forintos belépődíj ellenében lehet csak az épület auláját bejárni.

A Magyar Állami Operaház a lapnak megerősítette az értesülést. Válaszukban azt írták, hogy a jegyet a 2024 márciusában elfogadott sztrájkmegállapodás hatására megnövekedett működési költségek forrásainak előteremtése céljából vezették be.

Hozzátették ugyanakkor, hogy az új sétálójegy ára ”a megváltást követő 72 órában beszámítható operaházi előadások, illetve csoportos vezetett épülettúrák jegyvásárlása esetén”.

Az intézkedést egyelőre csak próbajelleggel, néhány napra vezették be és csak este 6 óráig érvényes. Mint írják, az Operaház a projekt folyamán egy órával az előadások kezdete előtt nyitja meg a főbejáratot és a jegypénztárakat, ezt követően az aula térítésmentesen látogatható egészen az előadások végéig. A pénztárak viszont csak az első szünet végéig tartanak nyitva.

Hogy az új sétálójegyet véglegesen bevezetik-e, az a próbaprojekt kiértékelése után dől el, ugyanakkor az első nap tapasztalatairól pozitívan vélekedik az intézmény.

Szerintük ugyanis a főbejárat bezárása hozzájárult ahhoz, hogy a főlépcsőházban megtartott minikoncerteket zavartalanul megtarthassák, miközben a hónapra vetítve akár több tízmilliós bevételt is jelenthet az új jegytípus.

A Magyar Állami Operaház dolgozói márciusban beszüntették a munkát, hogy kollektív szerződést és 30 százalékos béremelést harcoljanak ki. Az intézmény eleinte csak egy 14,8 százalékos emelést ajánlott a munkavállalóknak, végül mégis engedett az alkalmazottak követeléseinek.

60 milliós luxus BMW-vel jár Ókovács Szilveszter, a szakszervezet háborog

A jelenlegi flotta egyik csúcsmodelljét az Operaház első embere, Ókovács Szilveszter főigazgató hajtja, parkolni pedig rendszeresen a királyi felhajtón szokott.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.