Kedden hozta nyilvánosságra a 2025-ös európai egyetemi rangsort a Quacquarelli Symonds. Az összesítés kialakításánál szerepet játszott az akadémiai elismertség, az oktatók és hallgatók aránya, a munkáltatói megbecsültség, a fenntarthatóság, illetve a nemzetközi együttműködések aránya.

Összesen több mint 40 európai ország 684 intézményét vizsgálták ezen szempontok szerint. Az európai egyetemi rangsorban idén is tizenöt magyar egyetem kapott helyet, hasonlóan a tavalyi évhez – számolt be róla az Eduline.

Az ELTE 18 helyet előrébb jőve a 190. helyet szerezte meg, amit a 36 hellyel jobban szereplő (222.) Debreceni Egyetem, illetve a 14 helyezést javító (228.) Szegedi Tudományegyetem követ.

A tavalyi európai egyetemi rangsorban még 238. helyen szereplő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén kissé hátrébb csúszott, és a 247. lett. A pécsi egyetem, a Corvinus, a győri Széchenyi István Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Miskolci Egyetem is képes volt javítani a helyezésén.