Lengyelország, valamint a balti és a skandináv uniós államok is bojkottálják Magyarország soros elnökségét. Az utóbbi napok eseményei erős kritikát váltottak ki az unión belül, főképpen a magyar miniszterelnök moszkvai útja miatt – írja az Index.

Most a brüsszeli székhelyű Euractiv hírportál arról számolt be, hogy hat állam, köztük Lengyelország, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország és Litvánia hamarosan egy erős lépéssel fogják jelezni elégedetlenségüket.

Az érintett államok tiltakozásképpen egyetlen minisztert sem fognak Magyarországra küldeni a magyar elnökség első hónapjában tervezett találkozókra.

Az Euractiv értesülései szerint az említett országok csupán alacsonyabb beosztású tisztviselőket fognak küldeni júliusban, a Budapesten esedékes informális miniszteri szintű találkozókra. 

Az elnökség alatti magyar magatartás káros, és ennek következményei kell, hogy legyenek. Svédország ezért nem vesz részt politikai szinten a júliusi informális miniszteri találkozókon

 –mondta erről Jessica Roswall svéd uniós miniszter és biztosjelölt a svéd állami hírügynökségnek.

Brüsszelben és más EU fővárosokban egyre többen érzik úgy, hogy a magyar vezetők egyre inkább eltérítik az EU soros elnökséget kitűzött céljaitól, és inkább saját prioritásaikat helyezik előtérbe.

Az Euractiv információi szerint a fenti országok mellett több másik államban is megbeszélések zajlanak arról, miként is alakuljon a magyar lépésekhez való hozzáállás. A Bloomberg szerint a tanácskozás mögött nagyjából féltucatnyi képviselő áll. 

Az Euractiv cikke felhívja a figyelmet arra is, a liberális Renew Europe képviselőcsoporton belül azt szorgalmazták, hogy Magyarországot teljesen fosszák meg a soros elnökségtől. 

Az Euractiv szerint különböző intézkedések is szóba jöhetnek. Fennáll a magyar elnökség idő előtti befejezésének lehetősége, a korábbi belga vagy spanyol elnökséghez való visszatérés, de még akár a lengyel elnökség idő előtti megkezdése is. 

Az uniós diplomaták szerint ezen a héten még nem esett szó hivatalosan bármelyik lépésről, és egyelőre kilátásban sincs, hogy lerövidítsék a magyar elnökséget. 

A Financial Times már arról számolt be, hogy az EU jogi szolgálata szerint Orbán Viktor múlt heti moszkvai útja ellentétes volt az uniós alapszerződésekkel.

A jogi szolgálat szerdán közölte a tagállamokkal, hogy Orbán Viktor fellépése megsértette a blokk szerződéseit, miután azok tiltanak minden olyan intézkedést, amely veszélyeztetheti az unió céljainak elérését – közölte három, az ügyre rálátással bíró személy a lappal. Továbbá megsértett egy olyan jogi rendelkezést is, amely minden tagot arra szólít fel, hogy külpolitikai tevékenységét fenntartás nélkül, a lojalitás és a kölcsönös szolidaritás szellemében végezze.

Magyar elnökség: másképp fújnak a szelek ezentúl az unióban

Erőteljes kritikát fogalmazott meg az unió elmúlt évekbeli működésével kapcsolatban Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter, és vázolta, hogyan is lesz ezután. Bővebben itt olvashat erről.