Sajátos közszolgálatként határozza meg a kormány a katonaságot, és egy bármikor átírható kormányrendeletben rögzíti a honvédek jogait és kötelezettségeit. Előbbi kevés és korlátozható, utóbbi sok és még több lehet.

Eközben erőltetett toborzás folyik, kérdés, mennyire vonzó lesz ez a pálya a tervezett változtatásokkal

– írja a hvg.hu.

Július elsejétől lépne életbe a 21 ezer hivatásos és szerződéses katona életét alapjaiban megváltoztató kormányrendelet, amelynek társadalmi vitája most zárult le és a tervezett menetrend szerint hamarosan meg is kell jelennie a Magyar Közlönyben.  

A kormány a szabályozás reformját 2023 eleje óta készíti elő, és az az eredmény végül nem törvény, hanem kormányrendelet formájában jelenik majd meg:

alacsonyabb szintű, bármikor átírható jogszabály rendelkezik majd a honvédek szolgálatáról és életéről. 

A rendelettervezet is rögzíti: 

A honvédségi feladatok megvalósítása érdekében a katonai szolgálat szigorú függelmi rendben, egyes alapjogok korlátozásának elfogadásával, a testi épség kockáztatásával, akár az élet feláldozásának vállalásával valósul meg. 

Az alapjogok korlátozását amúgy már egy tavaly nyári kormányrendelet felvezette a honvédség „hadrafoghatóságának biztosítása”, továbbá az ukrajnai háborús helyzetre hivatkozással. Később egy törvénymódosítás pedig bevezette a „különös szolgálati rendet”.

A portál úgy értesült, hogy

tavaly tavaszig folyamatosak voltak az egyeztetések a szakszervezetekkel, így áttételesen az állománnyal is a honvédek jogállásáról szóló törvény átfogó reformjáról, ám a folyamat a nyár elején megszakadt.

Az eredeti tervek szerint az új jogállási törvény tavaly szeptemberben, az őszi parlamenti ülésszak elején került volna az Országgyűlés elé, de a jogszabály-tervezetet végül nem nyújtották be, a túl sok kritikus pont miatt átdolgozásra házon belül is visszavonták a koncepciót. 

Már meg is jelent a rendelet-tervezet

A honvédek jogállásáról szóló, 31 oldalas kormányrendelet-tervezet már fel is került a kormány honlapjára - írja a Népszava.  A dokumentum szerint
  • megszűnik a jelenlegi, egyértelmű kereseti szinteket tartalmazó illetménytábla és helyette sávos bérezés lesz, egy tól-ig határon belül a katona parancsnoka dönt a fizetés konkrét összegéről, a honvéd teljesítményértékelés alapján, felmentéssel el is bocsátható;
  • a próbaidő időtartama a jelenlegi 6-ról 4 hónapra csökken,
  • a szabadság ebben a formában megszűnik, helyette „szolgálatmentes” időszak lesz, és az elöljáró döntheti el, mikor veszi ki a katona ezeket a napokat, mikor van „pihentetés”;
  • honvéd szakszervezetek már nincsenek, de az új szabály szerint a katona más érdekképviselet tagja sem lehet;
  • eddig csak felfüggeszteni kellett a párttagságot a szolgálati viszony idejére, mostantól meg is kell szüntetni 
  • a honvédségnél korlátozzák, megtiltják az „internetes felületeken” való megjelenést, ha a szervezet társadalmi megítélését ronthatja.