Egyik fóti olvasónk kereste meg az Economxet azzal, hogy a kapujánál készült kamerafelvételen úgy látta, a postás meg sem próbált kézbesíteni egy levélküldeményt, nem csengetett be, annak ellenére, hogy a felesége otthon volt, és a ház csengője is működött.

Olvasónk meglátása szerint a kézbesítő a csengetés helyett egyszerűen bedobta a postaládába az értesítést, hogy menjenek be a küldeményért a postára. 

A lapunknak is elküldött kamerafelvételen az látszik, hogy a kézbesítő a kapuban áll hosszabb ideig, miközben bent az udvaron parkol egy autó, amit neki is látnia kellett.

Részlet olvasónk kamerafelvételéből

Olvasónk elmondása szerint, amikor bement a postára átvenni a küldeményt, egy illetékes vezetőtől kért magyarázatot a történtekre. Neki is megmutatta a kamerafelvételt, amelyre a vezető úgy reagált, hogy ő látja a képen, amikor becsenget be a postás, olvasónk szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak.

A többek életét megkeserítő probléma

Panaszával olvasónk nincs egyedül, egy fóti Facebook-csoportban számos hasonló panasszal lehet találkozni. Egyikük azt írja, hogy szintén videója van arról, hogy a postás „be sem csenget, csak bedobja az előre megírt értesítőt...”.

Kép: Economx

Egy másikuk pedig azt rótta fel, hogy ő még az értesítőt sem kapja meg, hanem megy vissza a levél a címzettnek. Emiatt már többször is panaszt tett, azonban nem történt semmi.

Kép: Economx

Nemcsak a Pest vármegyei településen találkozni azonban hasonló problémával. Van, aki azt sérelmezi, hogy pénzküldeményt várt, azonban csak az értesítést kapta meg előző napi dátummal. Más pedig arról ír, hogy olvasónkhoz hasonlóan hiába volt otthon, a postás az ajánlott küldeményt nem vitte fel hozzá, hanem csak értesítést dobott a postaládába,

Korábban az ujszo.com is írt arról az egyik győri Facebook-csoportban született bejegyzés alapján, hogy nem volt hajlandó felvinni egy társasházban az ajánlott leveleket a postás. A bejegyzés alatti kommentekben többen is jelezték, hogy nem egyedi esetről van szó, másoknál is rendszeresen előfordult már ilyesmi, amely miatt panasszal éltek.

Postabezárások

Számos kényelmetlenséggel jár, ha egy postás esetleges hanyagsága miatt személyesen kell bemennie a címzettnek a hivatalba a küldeményért

Az elmúlt időszakban történt bezárások miatt ráadásul egyre kevesebb fiók van, emiatt a megmaradtakban egyre nagyobb a tömeg, illetve egyre távolabb kell menni, ha postára kényszerül az ember. 

Augusztus elején például dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke akkor megerősítette, hogy országosan mintegy száz postahivatalt érinthetnek a bezárások, elsősorban kistelepüléseken lévő postákat.

A Posta honlapján augusztus végi frissítéssel pedig újabb postahivatalok névsora jelent meg, amelyek bezárnak és szeptember közepétől postapartnerként üzemelnek tovább. 

Reagált a Posta

Az Economx megkeresésére a Magyar Posta azt közölte, hogy a kézbesítésre szigorú szabályok vonatkoznak. Általánosságban azt közölték, hogy a házhoz kézbesítés alkalmával 

a személyes kézbesítést igénylő postai küldemények esetében a címzett, vagy egyéb jogosult átvevő részére történik a kézbesítés megkísérlése. Jogosult átvevő hiányában a posta értesítőt hagy hátra.

Személyes kézbesítést nem igénylő küldemény esetén (például nem könyvelt, rögzített ajánlott küldemény) a küldemény kézbesítése – átvételi elismertetés nélkül – levélszekrény útján történik.

Fentieken túl, vannak olyan küldeményeink, amelyek esetében a kézbesítő munkatársunk szabályosan kizárólag az értesítőt kézbesíti a címzett részére (pl.: 300.000 Ft összeget meghaladó kifizetési utalvány, mérete alapján levélszekrénybe nem helyezhető amorf küldemény. Előfordulhat olyan csomagok esetében is, amikor az MPL futár/csomagkézbesítő átvevő hiányában, vagy mert nem tud bejutni a lépcsőházba nem tudott a helyszínen értesítőt hagyni). A levélkézbesítőnél ezen esetekben nincs küldemény, csak az értesítő, a küldemény kézbesítésére az értesítőn megadott postahelyen kerül sor” – írták.

Amennyiben az ügyfeleknek kérdése van, vagy panaszt tennének a szolgáltatással kapcsolatban, akkor azt javasolták, hogy az ügyfélszolgálatukkal vegyék fel a kapcsolatot.

Küzdőtéren érzik magukat a postások, hihetetlen dolgok történnek velük

A Magyar Posta azt követően indított figyelemfelhívó kampányt, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma.