A Real-PR 93. közvélemény-kutatása szerint

a magyarok több mint 60 százaléka egyetért azzal, hogy a multinacionális vállalatoknak extraprofitadót kell fizetniük, amennyiben extraprofitra tesznek szert a háborús környezet következtében.

A piackutató cég emlékeztet, hogy a magyar kormány július elején háborúellenes akciótervet jelentett be, melynek részeként a háborús környezet hatására extraprofitot elérő multinacionális vállalatok számára hozzájárulás megfizetését írják elő. Ez az intézkedés leginkább a bankszektort és az energiaszektort érinti. A háborúellenes akcióterv részeként a magyar kormány díjemelési stopot is bevezet az érintett vállalatok számára, hogy a hozzájárulást ne tudják tovább hárítani a lakosság irányába.

Hernádi Zsolt szerint a kormány túltolta az adókat

A Mol elnök-vezérigazgatója a kiszámítható adórendszert kéri számon a kabineten.

A Real-PR 93. a bejelentést követően július elején felmérte a magyar felnőtt korú társadalom véleményét a multinacionális vállalatokra kivetett különadó tervezetéről.

  • A teljes népesség 61 százaléka inkább pozitívnak ítéli meg az intézkedést,
  • míg csupán 32 százalék vélekedik negatívan a kérdésről.
  • A biztos szavazók körében 63 százalék inkább egyetért a háborúellenes akcióterv részeként kivetett extraprofitadóval.
  • A kormánypárti szavazók 78 százaléka inkább egyetért az intézkedéssel.
  • Az európai parlamenti választáson egy listán indult DK-MSZP-Párbeszéd szavazóinak is az abszolút többsége, azaz 53 százaléka vélekedik pozitívan a kivetendő hozzájárulásról. A vizsgált társadalmi csoportok közül a Tisza Párt szavazói a legmegosztottabbak, akik körében sem a kormányzati intézkedést támogatók (45 százalék), sem pedig az azt ellenzők (48 százalék) nincsenek abszolút többségben.

A településszerkezeti eloszlás alapján megállapítható, hogy Budapesten és vidéken is jó a véleménye a tervezetről a választók abszolút többségének.

  • A fővárosi felnőtt lakosok körében 53 százalék ítéli meg inkább pozitívan az intézkedést.
  • Ugyanez az arány a vidéki lakosok körében már 63 százalékos, tehát a vidéki válaszadók inkább tartják jó lépésnek a különadó kivetését. 

A hozzájárulással inkább nem egyetértők aránya Budapesten 40 százalék, míg vidéken csupán 30 százalék.

A háborúellenes akcióterv keretében kiszabott hozzájárulást minden korcsoport abszolút többsége támogatja.

  • A fiatalok, azaz a 40 év alattiak 53 százalékának van jó véleménye a kérdésről,
  • míg a középkorúak (40-59 év) és a 60 év felettiek körében még nagyobb ez az arány: 64-64 százalék ért
    egyet az extraprofitot elérő multinacionális vállalatokra kivetett hozzájárulással.

A cég szerint érdekes megfigyelni, hogy a fiatalok, a budapesti lakosok és a DK-MSZP-Párbeszéd szavazói pontosan ugyanakkora arányban (53 százalék) értenek egyet az intézkedéssel.