Egy beruházás megvalósulásával és a záró beszámoló megvalósulásával azonban még nincs vége egy projektnek. A GINOP pályázatok esetén például még 3 éven keresztül fenntartási jelentést kell benyújtani – írja az Agrárszektor.

Egy pályázatot természetesen mindig a nyitott időszakban lehet beadni, amikor a pályázók tudják, hogy bár nem azonnal, de az elkövetkező 2-3 évben szüksége lesz a cégének fejlesztésre.

Nem jelennek meg minden évben ugyanarra a területre vonatkozó pályázatok, ki kell használni az elérhető támogatásokat

- hangsúlyozza Szűcsné Hován Szilvia, a Pályázat Neked vezető pályázatírója.

Szeptember 17-én indul például a feldolgozóüzemek támogatási pályázata, amelyre a vállalkozások 200 millió forinttól 5 milliárd forintig kérhetnek támogatást. A pályázat segítségével egyebek mellett új üzem építése, eszközök, gépek, gyártósorok beszerzése, meglévő épületek felújítása, korszerűsítése, energetikai beruházások finanszírozása, zöldmezős beruházás valósulhat meg. A támogatási igényt az élelmiszer-ágazatban, illetve az italgyártás területén működő cégek is benyújthatják, teljes üzemek újulhatnak meg.

Szeptember közepén és októberben érkezik az állattartó telepek pályázata két kiírásban, majd ezt követően a díszkertészek ágazatfejlesztési pályázatai érhetők el. Utóbbira zöldterület-kezelők is benyújthatják a pályázatukat, nem előírás, hogy mezőgazdaságból származó bevétellel is rendelkezzenek, de a zöldterület-kezelést  TEÁOR kóddal kell igazolni.

Várhatóan október közepétől lesz elérhető egy innovációs pályázat a KKV-k számára, amelynek különlegessége, hogy nem tartalmaz területi megkötést, vagyis akár budapesti  cégek is megvalósíthatják az innovatív elképzeléseiket. A támogatás 20 és 50 millió forint közötti, amely bértámogatásra, marketing- és szervezetfejlesztési tanácsadásra, valamint gép- és eszközbeszerzésre is fordítható.

A szakértő szerint utóbbi pályázatnál nagy roham várható, mert a fővárosi cégek számára ritkán nyílik meg a lehetőség a pályázati piacon. A Pályázat Neked vezető pályázatírója hozzátette, hogy egy-egy vállalkozás akár több kategóriában is indulhat, ha megvan az önereje mindegyikhez, akár milliárdos beruházást is megvalósíthat.

Több száz milliárdos pályázatot hirdettek meg az egyetemeknek

340 milliárd forintnyi pályázat indul csütörtökön az egyetemek számára tudományos és innovációs parkok létrehozására – jelentette be Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára az Óbudai Egyetem székesfehérvári campusán.
Bővebben--->