A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 júniusában indított versenyfelügyeleti eljárást Kasza Tibi étrend-kiegészítők értékesítésével foglalkozó cégével szemben. Az eljárás fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal közleményében. 

A vizsgálat miatt érintett valamennyi fogyasztó kompenzációban fog részesülni a GVH eljárásának és a Manker Beauty fejajánlásának köszönhetően.

Az érintett társaság 2021 júliusában kezdett el foglalkozni a vizsgált étrend-kiegészítők forgalmazásával. A cég az eljárás megkezdését követően nem sokkal javította, valamint megváltoztatta a korábbi kommunikációs gyakorlatát.

A Manker Beauty Kft. az eljárás során együttműködő volt a nemzeti versenyhatósággal, többek között elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslatról. Emellett a cég vállalta a fogyasztók kompenzálását is. 

Ennek értelmében a cég a 2021. július 15. és 2022. augusztus 5. között a vizsgálatban érintett termékeket vásárló fogyasztóknak egyenként ezer forintot fizet ki.

GVH felhívta az érintett fogyasztók figyelmét, hogy a vállalkozás csak akkor tudja kifizetni a kompenzációt, ha az általa a közeljövőben elektronikus levélben megkeresett fogyasztók visszatudnak jelezni, emellett nyilatkoznak arról, hogy milyen  bankszámlára kérik a kifizetést.  

A cég ezen felül már az eljárás során csatlakozott az Önszabályozó Reklám Testülethez (ÖRT), egyben megfelelési programjainak a részeként vállalta, hogy innentől szakértők bevonásával végzi valamennyi kommunikációs és kereskedelmi tevékenységét.

A GVH a vállalt kötelezettségek megfelelő, maradéktalan teljesítését egy utóvizsgálat keretében fogja ellenőrizni.

GVH: valószínűsíthető, hogy az Aldi nem mond igazat a vásárlóinak

A kereskedelmi lánc azt állítja, hogy 100 százalékban magyar húst kínál, a versenyhivatal szerint viszont ez nem biztos, hogy igaz. Megszólalt az Aldi is.
Bővebben--->