Tegnap délután több egymástól független bejelentés érkezett a komárom-esztergomi Bajót Község önkormányzatához, hogy egy Péliföldszentkereszt környékén reggel és nap közben több alkalommal is egy különös állat jelent meg, melyet leginkább medveként tudtak azonosítani. 

Az esetről értesülve Tóth Zoltán, bajóti polgármester felvette a kapcsolatot rendőrséggel, a helyi vadásztársasággal és a Duna-Ipoly  Nemzeti Park munkatársaival – olvasható a település közösségi oldalán.

A vadásztársaság hivatásos vadásza és az aktív vadászként ismert településvezető bejárta a területet, ám medvére utaló konkrét nyomot (lábnyom) nem találtak.

Ez nem feltétlenül jelenti, hogy az észlelések nem lettek volna valódiak. Ezért arra kérnek minden erdőjárót, hogy fokozott figyelemmel tartózkodjanak a környékbeli erdőkben és ha bármilyen szokatlan dolgot (közvetlen találkozás, lábnyom, stb.) tapasztalnak azt haladéktalanul jelezzék az önkormányzat, a rendőrség, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park felé.

A medve nem maci: fontolja meg, merre indul túrázni!

Se szeri, se száma manapság a környező országokban történő medvetámadásoknak. Romániában a környezetvédelmi tárca 7500 – 8100 körülire becsüli a vadon élő barna medvék számát. A nagyvadak nemcsak tetemes anyagi károkat okoznak, hanem több mint 150 esetben támadtak emberre, 14 esetben kioltva áldozataik életét az elmúlt öt-hat évben.