A Közép-Európát sújtó heves esőzések következtében árvíz várható a Duna magyarországi szakaszán, így Budapesten is, ahol az előrejelzések szerint a folyó vízállása hétfőtől napi egy méterrel emelkedik majd.

A Duna várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik.

A főpolgármester korábban bejelentette, hogy lezárják a rakpartokat, a Margit-szigeten pedig homokzsákokkal védekeznek Duna vize ellen – további intézkedésekről ebben a cikkünkben olvashatnak.

„Az árvíz nem játék!”

Megkezdtük az árvízi védekezést – írta közösségi oldalán a kormányszóvivő vasárnap. A Facebook-ra feltöltött videóban Vitályos Eszter közölte: Leányfalura tart, ahol a pócsmegyeri rév parkolójában megkezdődött az árvízi védekezés.

„Az árvíz nem játék! A legfrissebb előrejelzések már azt mutatják, hogy a várható vízállás megközelíti a 2013-ban mért legmagasabb szintet!”

– jelentette ki a kormányszóvivő. Hozzátette, kér mindenkit, hogy vegyék komolyan a kialakult helyzetet, az árterületen élők kezdjék meg értékeik, állataik biztonságba helyezését.

Már Budapest határában az árvíz

A Római-parton nagy erőkkel készülnek az árvíz ellen, a Duna vízszintje gyorsan emelkedik. A védekezésről kaptunk néhány képet olvasóinktól, ezek közül szemezgettünk alább.

Kép: Economx
Kép: Economx
Kép: Economx
Kép: Economx
Kép: Economx
Kép: Economx