A fővárosi fejlesztési koncepcióval összhangban álló, a kerület honlapján megtalálható, 120 oldalas, 2033-ig előremutató várostervezési vízióban megfogalmazott javaslatok legfontosabb elemei a kompakt, azaz felfelé terjeszkedő város fenntartható fejlesztése a közúti forgalom csökkentésével, a szolgáltató és high-tech iparágak helyének biztosítása, a lakóhelyi környezet és a Duna-parti, valamint a Rákos-patak menti rekreációs területek "zöldítése" és a nagyobb lakóterületek "kisközpontjainak", köztereinek kiépítése. Az anyag sok egyéb mellett számol a Duna-parti és az angyalföldi lakásépítések és a Váci úti irodaépítések folytatásával is, s a zöld területek növelése címén a jelenlegi, több mint 6 négyzetméteres fejenkénti zöldterületet 8-10 négyzetméterre növelné. A számtalan városfejlesztési terv és elképzelés között megjelenik három egyedi beavatkozást igénylő, speciális funkcióváltó terület is. Ezek a Váci út északi végén álló Tesco áruház környezete, ahol a kerület északi kapujában egy intermodális csomóponthoz csatlakozó kereskedelmi centrum jöhetne létre, a Szabolcs utcai kórház térsége, ahová campus jellegű építkezést vizionáltak tervezők, s a népszigeti egykori Újpesti Hajógyár helyén megálmodott reménybeli rekreációs fejlesztés is ebbe a körbe tartozik.

A húszéves program valóra váltásának első lépései már meg is történtek, mint Tóth József kifejtette, ide sorolja a Kárpát utcai lakótelep zöld falának megújítását, a napokban elindított önkormányzati beruházású, önkormányzati bérlakásokat tartalmazó százlakásos passzív társasház építését és a Gidófalvy lakótelep kiszolgálását célzó, szintén önkormányzati beruházásban jövőre elkészülő, több mint 8 ezer négyzetméter alapterületű Klapka üzletház megvalósítását. Az önkormányzati finanszírozású projektek mellett négy Váci úti, ebből három folyamatban lévő irodaház-építést is említett mint a vízióval összhangban lévő, a városképet hosszú távon meghatározó beruházást. A polgármester esélyesnek látja a Dagály strand és környezete, a Dagály sétány belátható időn belüli felfejlesztését is, a startpisztoly dörrenését ez esetben az jelenti, ha a 2021-es úszó-világbajnokság színhelyéül július 19-én Budapestet választják.

Hozzátette, a Váci úti Scontó és a buszpályaudvar helyére tervezett, többfunkciós északi városközpont projekt is közelebb jutott a megvalósuláshoz, a beruházó ugyanis előrehaladott tárgyalásokat folytat a finanszírozókkal. A főváros által városrészközpontnak kijelölt területre korábban irodaházat, szállodát, kereskedelmi centrumot és közparkot terveztek, a kerület ehhez igazította a kerületi szabályozási tervet, s széles körű településrendezési szerződést kötött a beruházóval. A megállapodásban infrastruktúra- és közterület-fejlesztésre, aluljáró-átépítésre vállalkozott a fejlesztő, a válság és a finanszírozások leállítása azonban gátat szabott a program elindításának.

Arató György főépítész arról számolt be lapunknak, hogy a főút menti üres területek kezelésével kapcsolatban változott a kerület álláspontja. Ezekre ugyanis még az idén átmeneti hasznosítási koncepciót dolgoznak ki, ahelyett, hogy hosszú távon parkolónak használnák őket. Elkészült a Szabolcs utca elején lévő tömbök szanálási terve, s napirenden van több mint húsz angyalföldi telek eladása is, befektetői érdeklődésnek azonban egyelőre nyoma sincs. A Népfürdő utcai, háromszor is meghirdetett Duna-parti területet visszavonták az értékesítésből.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda