Az MNB visszavonta a Fejérdi Finance Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét, elrendelte a végelszámolást, illetve visszavonta a fizetésképtelenné vált Arthur Bergmann Lízing Zrt. engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását – írja az MTI.

A korábban Delta Faktor Zrt. néven működő faktorcég nem rendelkezik az MNB által engedélyezett kulcsfontosságú vezetőállású személyekkel, nincs bejelentett könyvvizsgálója, és az utóbbi időszakban adatszolgáltatási kötelezettségének sem tett eleget.

A társaság a jogszabályi előírások ellenére sem tájékoztatta az MNB-t elnevezésének, székhelyének, részvényesi adatainak megváltozásáról, így a felügyeleti nyilvántartás törzsadatai eltérnek a vonatkozó cégnyilvántartási információktól. Az előbbi hiányosságokat a Fejérdi Finance a felügyeleti határozati felhívások ellenére sem orvosolta, továbbá nem küldte meg a 2023-ra vonatkozó éves auditált felügyeleti jelentését sem az MNB részére.

A tájékoztatásban az áll, hogy az MNB megállapította a fizetésképtelenséget, emiatt kellett az Arthur Bergmann Lízing Zrt. ingatlanlízingre jogosító működési engedélyét visszavonni, és kezdeményezni a felszámolást. 

Továbbá a  társaságnál hiányosságok voltak tapasztalhatók a személyi feltételek tekintetében is, miközben a társaság adószámát is törölték.

Az MNB mostani intézkedéseinek - az érintett pénzügyi vállalkozások csekély piaci súlya miatt - nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társaságokkal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell – tették hozzá.

Tovább vágott az MNB

25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács. Az új ciklus első kamatdöntése óvatosra sikerült, a monetáris környezet és a pénzügyi stabilitás helyzetét figyelve azonban nem meglepő a jegybank döntése.
Bővebben--->