A Magyar Közlönyben megjelent rendelet két kategóriát hoz létre:

  • a tiltott tárgyak,
  • és a használatban korlátozott tárgyak körét.

A tiltott tárgyakat nem lehet bevinni az iskolába: akinél ilyet találnak, azt felszólíthatják, hogy azt adja át,  akár a rendőrséget is értesíthetik. Ritka esetekben viszont engedéllyel bevihetők ilyen tárgyak az intézménybe.

Tiltott tárgynak minősülnek:

  • a közbiztonságra különösen veszélyes,
  • a szabálysértési törvény, illetve a Büntető Törvénykönyv (Btk). által tiltott,
  • illetve a 18 éven aluliak számára nem értékesíthető termékek.

A rendelet nem írja le konkrétan, mi is tekinthető tiltott tárgynak. Ezzel kapcsolatban más jogszabályokra utal, ezeket onnan lehet kiböngészni.

A Telex gyűjtése szerint ide tartoznak

  • a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz lehet például a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kés, a dobócsillag, a rugóskés, az íj, a számszeríj, a francia kés, a szigonypuska, a parittya, a csúzli; ide sorolják az ólmosbotot, a boxert, a láncos botot, a gázspray-t, a lőfegyverutánzatot vagy az elektromos sokkolót is, de az álkulcsokat, a mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezeteket is;
  • a szabálysértési törvény vagy a Btk. által tiltottak listáján például a kábítószer, a lőfegyver vagy a pirotechnikai eszköz;
  • a 18 éven aluliak számára nem értékesíthető termékek esetében tehát például cigaretta, bármilyen dohányárú vagy alkohol.

A rendelet szerint ha felmerül, hogy az iskolában valakinél olyan tiltott tárgy van, amelynek birtoklása szabálysértés vagy bűncselekmény, akkor a jogszabály szerint a pedagógus vagy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott felszólítja a diákot annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, illetve „ezzel egyidejűleg értesíti a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt, az általános rendőri szervet és a tanuló szülőjét”.

Ha egy diák engedélyt kap arra, hogy nála lehet ilyet tárgy, akkor azt a rendelet szerint alaposan adminisztrálni kell. Az igazgató vagy a pedagógus a tanulmányi rendszerben rögzíti a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá a birtokolható tárgyat.

A korlátozottan használható tárgyakat, elsősorban 

be lehet vinni az oktatási intézményekbe, de ezeket a tanítás elején le kell adni. Ezeket az iskolának meg kell őriznie, majd a tanítás végén vissza kell adni a diákoknak.

A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba.