A MOHU tranzakciónként 5000 forintos limitet vezetett be október 26-tól a visszaváltó automatáknál, a gépek maximum ekkora értékben adnak ki vásárlási utalványt.

Iparági forrásaira hivatkozva a Portfolio most arról ír, hogy 

azért kellett bevezetni a limitet, mert visszaélnek az üvegvisszaváltási rendszerrel. A portál információi szerint a korlátozást az egyik nagy kiskereskedelmi lánc kezdeményezte.

A MOHU tájékoztatása szerint „a mostani változás a felhasználók mindössze 6 ezrelékét érinti: az októberi adatok alapján egymillió visszaváltásból 600 esetben váltottak vissza ötezer forint visszaváltási díjnál magasabb értékben csomagolásokat a vásárlók”.

A hulladékgazdálkodási vállalat még október közepén jelentette be, hogy az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma elérte a félmilliárdot.

A cég azt szeretné elérni, hogy három év múlva az italcsomagolások minimum 90 százalékát visszaváltsák Magyarországon, ahol a becslések szerint évente több, mint 3 milliárd italcsomagolás van forgalomban.

A vendéglősök lázadnak, a MOHU nyugtat: kötélidegek kellenek a visszaváltási rendszerhez

Panaszkodnak a vendéglátósok, hogy október végén is még nehézségekbe ütközik a nyár óta éles palackvisszaváltás – van olyan vállalkozó, aki már külön raktárt kell béreljen az előre kifizetett, üres göngyölegek tárolására. A MOHU az Economxszal azt közölte: folyamatos a rendszerfejlesztés, a hatékony javaslatokat maguk is támogatják.