Több hónapnyi bizonytalanság után szeptember 9-én közölte a Mol, hogy sikerült megállapodni a Barátság vezetéken keresztül – Ukrajna és Belarusz területén át – Oroszországból történő kőolajszállítás biztosítottságáról – írja az Index.

Magyarország és Szlovákia ellátása így, az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem szenved hiányt a jövőben.

A megállapodásokat követően a Mol Csoport az Oroszországból érkező érintett kőolaj-mennyiségek tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a fehérorosz-ukrán határon veszi át” – olvasható a cég közleményében.

Az új eljárás és a szállítási megállapodások megfelelnek a szankcióknak és rendelkezéseknek. 

Szabó Gabriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte:

az új megállapodás fenntartható megoldást kínál az Oroszországból érkező kőolaj szállítására a Barátság kőolajvezetéken. Ezt kiemelkedő eredménynek tartom, mivel lehetővé teszi, hogy a Mol továbbra is a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb kőolaj-feldolgozási technológiát alkalmazza a magyarországi és szlovákiai finomítókban, és végső soron hozzájárul mindkét ország ellátásbiztonságához.

Július óta húzódó konfliktus

Barátság kőolajvezeték Oroszország keleti részéből Ukrajnába, Belaruszba, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába és Németországba szállít olajat. 

Júliusban kezdődtek a problémák, amikor felmerült a sajtóban, hogy Ukrajna szankciókkal akadályozza az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező kőolajat. Minek következtében a szankciók alól mentesülő Magyarország, Szlovákia és Csehország is bajba kerülhet, ha nem tud alternatív megoldást találni az orosz függőségre.

Később Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt, hogy 2025. január 1-től teljesen elzárják a Barátság II. kőolajvezetéken történő szállítást, ám erről nem értesült a Mol. Pár órával később kiderült, hogy Podoljak elnézte a dátumokat és a szállítás 2029 végéig biztosított a vezetéken keresztül. 

Leáll a Barátság kőolajvezeték – létezik alternatíva?

2025-ben leáll a Barátság olajvezeték, amelyen keresztül orosz olajat szállítottak Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába – jelentette be Mihajlo Podoljak az ukrán elnök tanácsadója. A Mol Nyrt szerint a kőolajvezeték leállításáról semmilyen jelzést nem kapott a társaság. Egy ilyen történés komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen egyetlen kiemelt partneren alapul az ellátás. A magyar kormány évek óta törekszik a szállítások diverzifikálására. Bemutatjuk, mi lehet a Barátság kőolajvezeték alternatívája.