A kedden benyújtott tervezet tartalmazza a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetését – írja a Telex.

A tervezet alapján a közmédiát működtető MTVA jövőre több mint 165 milliárd forintból gazdálkodhat.

Ez 25 milliárd forinttal haladja meg az idei évre előirányzott 140 milliárdos összeget. Lebontva tehát napi 452 millió forintból működne a közmédia a 2025-ös évben. Az NMHH működésére összesen 59,5 milliárd forintot szánnának.

A javaslatot még azonban el kell fogadnia az Országgyűlésnek.

A 2010-es kormányváltás óta minden évben jelentősen nő az MTVA költségvetése. Az első alkalommal 64 milliárdot forintot szavaztak meg a következő évre, azonban jelenleg a költségvetés ennek már több mint dupláját éri el.

Az idei évre (2023-ban) megszavazott költségvetés szintén jelentősen nőtt a korábbihoz képest, amelynek hátterében a 2024-es Európai Parlamenti- és önkormányzati választásra való felkészülést sejtik. 

Tüntettek a közmédia épületénél

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a „propagandamédia” termékeinek bojkottjára szólított fel szombaton a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épülete előtt. Az ellenzéki politikus a közszolgálati csatornán élőben szerette volna felolvasni a 16 pontos követelését, de ez végül elmaradt. A MTVA közleményben utasította vissza az erőszakos követeléseket.
Bővebben--->