A csütörtök éjjel kiadott Magyar Közlönybena kormány meghatározata a NATO Szövetséges Reagáló Erőinek, valamint a Többnemzeti Összhaderőnemi Atom-, Biológiai- és Vegyivédelmi Alkalmi Harci Kötelékének magyar állományi létszámát, valamint döntött az érintett egységek Magyarország területén történő áthaladásáról – írja az Index.

A határozat értelmében a magyar kormány hozzájárul ahhoz, hogy
  • a Magyar Honvédség állományából maximum 400 fő az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének többnemzetiségű gyorsreagálású haderejének tevékenységében,
  • illetve további legfeljebb 100 fő a szervezet Többnemzeti Összhaderőnemi Atom-, Biológiai- és Vegyivédelmi Alkalmi Harci Kötelékének tevékenységében részt vegyen.

Ezen túlmenően a határozatból kiderül, hogy a

magyar erők csatlakozhatnak az érintett egységek magyarországi és NATO-tagállamok területén történő gyakorlataihoz és kiképzéseihez, valamint a kötelékekhez tartozó NATO-erők is áthaladhatnak Magyarország területén, ahol szintén tarthatnak gyakorlatokat.

Orbán Viktor korábban leszögezte, hogy bár Magyarország a NATO döntéseket nem kívánja blokkolni, a magyar csapatok az ukrán műveletekben nem vesznek részt. A határozat egy fontos kitételt is megfogalmaz: bár az Észak-atlanti Tanács által jóváhagyott műveleteket megelőző – NATO-tagországok területén történő – csapattelepítését és az ahhoz szükséges áthaladást is támogatja a magyar kormány,

a közvetlen műveletek céljából történő magyarországi áthaladáshoz és településhez, valamint a magyar erők műveletekben való részvételéhez csak abban az esetben járul hozzá, ha az adott műveletről szóló tanácsi döntéssel „Magyarország a döntéshozatali eljárás során erre vonatkozó fenntartások nélkül egyetértett”.

A tanácsnak ezáltal tekintettel kell lennie a Magyarország által a döntéshozatali eljárás során tett, a tényleges magyar katonai részvételre, és a magyarországi áthaladásra vonatkozó esetleges korlátozásokra vagy fenntartásokra is.

Szombaton lép hatályba a NATO-ban történő magyar szerepvállalást szabályozó új kormányhatározat.