Több mint 157 millió forint értékben foglalt le autókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy gépjármű-kereskedő cégtől, amely folytatólagosan szabálytalanul teljesítette adókötelezettségét. Az adóhivatal tájékoztatása szerint a kereskedő az Európai Unió területéről, jellemzően Belgiumból és Hollandiából szerzett be használt, de jelentős értéket képviselő személygépjárműveket.

Ezt követően a különbözeti adózás alkalmazásával csökkentette minimálisra a bevétel utáni adófizetési kötelezettségét, de erre nem volt jogosultsága. 

Annak ellenére alkalmazta ezt – a számára kedvezőbb – adózási módot, hogy a gépjárművek beszerzési számláin egyértelműen szerepelt az adókötelezettségek helyes teljesítéséhez irányadó információ. A kereskedő cég a vizsgált időszakban ötven gépjárművet szerzett be az unióból és nyolcvanötöt értékesített belföldön.

A különbözeti adózást csalárd módon alkalmazva a költségvetésnek több mint 76 millió forint kárt okozott.

Az eljárás következtében a NAV 

  • az adóhiány és az adóbírság megtérülésére ideiglenes biztosítási intézkedést alkalmazott, zárolta a kereskedő bankszámláit;
  • illetve a végrehajtók négy telephelyen huszonhárom nagy értékű gépjárművet foglaltak le, összesen több mint 157 millió forint értékben.

Csak névleg lehetett ügyvezető 

A vizsgálat feltárta, hogy a kereskedő autóit két bizományos társaság értékesíti, az adózó a székhelyét ezekkel a cégekkel azonos telephelyre jelentette be.

Az adóhatóság megítélése szerint a tulajdonos-ügyvezető a korábbi munkahelyei, és képesítést nem igénylő feladatai alapján alkalmatlannak tűnt a kereskedés irányítására – a cégben betöltött szerepe feltételezhetően csak névleges volt.

A vizsgált társaságon kívül még nyolc további cégben van érdekeltsége, ezekből három már kényszertörlési, kettő pedig felszámolási eljárás alatt áll.

(via MTI)