Idén a Néprajzi Múzeum is felkerült a Dezeen Awards idei shortlistjére. A Napur Architect mellett, a Schemata Architects, az Urbanus, a Studio Gang, a Stanton William és a Grimshaw munkái is szerepelnek a listán – írja az Építészfórum.

A 82 shortlistes projekt, amely 15 különböző kategóriában versenyezhet a fődíjakért, 32 különböző országban működő stúdióktól származik. Vannak sikeres pályázók Bangladesből, Tajvanról, Nigerből és Mexikóból is. A legtöbb jelöltet idén az Egyesült Királyság (10) állította ki, amelyet az Egyesült Államok követ 9 pályázóval, míg Kína és Ausztrália 7-7 sikeres nevezéssel képviseli magát a versenyen. 

Végül két magyar projekt is longlistes lett, a Néprajzi Múzeum mellett a Théque Atelier természetkedvelő lakók számára épített családi házát, a szőregi Frame House-t is beválogatta a rangos nemzetközi zsűri a világ minden tájáról származó 4130 projekt közül a legjobb 227 közé, vidéki családi ház kategóriában. 

A kettő közül azonban csak a Néprajzi Múzeum jutott tovább, amely kulturális projektek kategóriában versenyezhet tovább, ezúttal már csak 5 másik projekttel. A kategóriában indul még Elding Oscarson a svéd technológiai múzeum számára épített Wisdome-ja, a Lahznimmo Architects által tervezett Powerhouse épülete az ausztráliai Castle Hillben, az MQ Architecture és Alberto Campo Baeza által közösen tervezett Robert Olnick Pavilon az Egyesült Államok-beli Cold Spring városában, a Nieto Sobejano Arquitectos-tervezte Avantgárd Archívum a németországi Drezdában és a Studio Gang-tervezte Richard Gilder Tudományos, Oktatási és Innovációs Központ a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumban.

A shortlistre felkerült projekteket építészeti zsűri értékelte, amelynek tagjai Keiji Ashizawa, Francine Houben, Dong Danshen és Sumaya Dabbagh építészek.

A longlistes  projektek közül egy rangos, 90 fős nemzetközi zsűri választotta ki a továbbjutókat, amelynek tagjai között szerepelt a japán Keiji Ashizawa, a holland Francine Houben, vagy az indiai Anupama Kundoo. A nyerteseket november 26-án, Londonban, a Dezeen Awards éves díjátadó ünnepségén hirdetik ki.

Itt egy magyar fejlesztés, mely jelentősen csökkentheti az energiaszámlákat

Az elmúlt hónapokban, a nyári hőhullám idején számos képpel, cikkel találkozhattunk, melyeken a beton, a térkő, vagy épp a műfű hőmérsékletét hasonlították össze a különböző zöldfelületekkel – előbbiek hőmérséklete jelentősen magasabb volt, mint a parkosított részeké. Az egyre gyakoribb hőhullámok, valamint a megemelkedett energiaköltségek miatt pedig igen fontos, hogy a házunk, vagy épp egy gyárcsarnok szigetelése minél hatékonyabb legyen, lehetőleg környezetbarát módon.
Bővebben--->