Szamárköhögéssel már 527 esetet regisztráltak országosan, míg tavaly az év azonos időszakában mindössze egyetlen egyet. Az elmúlt hetekben Győr-Moson-Sopronban diagnosztizáltak kanyarós, illetve nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adataiból kiderült, hogy a szamárköhögés gyanú bejelentések a főváros mellett 15 vármegyéből is érkeztek. Az elmúlt év egyetlen esetéhez képest ugrásszerűen növekedett a megbetegedések száma, ami jelenleg 527.

Schmidt Péter győri gyermekgyógyász főorvos, házi gyermekorvos szerint a szamárköhögéssel kapcsolatban fontos leszögezni, hogy hazánkban 1954-óta oltják a gyermekeket a betegség ellen.

A szigorú oltási rendszernek köszönhetően Magyarországon ritkán fordul elő a megbetegedés, a Szerbiából, Romániából és egyéb országokból érkező be nem oltott személyek azonban behurcolhatják a betegséget

– írta meg a Kisalföld.

Schmidt Péter elmondta: saját körzetében még nem találkozott a megbetegedéssel, de kollégái már igen.

A gyermekek négy oltást kapnak kötelezően.

Az elsőt két hónapos korukban, addig azonban védtelenek a betegséggel szemben. Azonban létezik egy új oltástípus, amit a 3. trimeszterben lévő kismamáknak lehet beadni, így a pici védett lesz a kötelező oltások beadásáig. Az időskorú veszélyeztetett embereknek, akik gyermekként még nem kapták meg a védőoltást, nekik mindenképpen ajánlott most kérni a háziorvosuktól. 

A tiszti főorvos még nem rendelete el, de elképzelhető újabb maszkviselés is.

Két másik ritka betegség előfordulásáról is hírt adott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti  Központ. A 35. héten két oltatlan, román állampolgárságú, Győr-Moson-Sopron vármegyében lévő személy regisztráltak kanyaróval, amit a klinikai tesztek is alátámasztottak, egy személyt pedig nyugat nílusi-lázzal diagnosztizáltak a megyében.

Az esetszámok évről évre emelkednek, idén már 30 főt regisztráltak, augusztus 19.–augusztus 25. között 11 főt. A betegek átlagéletkora 64,5 év, 96,6 százalékuk idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A nyugat -nílusi lázat többnyire ember- és madárvár kedvelő szúnyogok terjesztik.

A lappangási idő átlagosan 2-14 nap, de az esetek 80 százalékában a fertőzött személy tünetmentes marad. A tünetekkel járó megbetegedések többsége csupán lázzal, fejfájással, izom-ízületi fájdalmakkal, ritkán émelygéssel, hányással, hasmenéssel, köhögéssel, torokfájással jár.

Az idegrendszeri tünetek ritkák, de a gyermekek, 50 év felettiek és valamely alapbetegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata a súlyos kimenetelnek, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatójából.

Megszólalt a magyar infektológus: nincs ok pánikra

Semmiképp nem kell félni sem a majomhimlőtől, sem a szamárköhögéstől Magyarországon – jelentette ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, miután a WHO globális vészhelyzetet hirdetett az Afrikában terjedő új majomhimlő variáns miatt, amely több országban is egészségügyi kockázatot jelenthet. Erről itt olvashatank részletesebben >>>