Emelkedés figyelhető meg Egerben, Győrben, Pécsett, Szekszárdon és Zalaegerszegen, míg csökkenés tapasztalható Székesfehérváron és Budapest agglomerációs településein – írták. A közeljövőben a COVID-19 esetszámok enyhe emelkedése várható.

Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus alvariánst a 20. naptári hét mintáiból – mutat rá a közlemény.

Az elmúlt hetekben az emelkedő tendenciák miatt ismét alkalmasak lettek a minták a variánsok vizsgálatára.

Továbbra is a JN.1 a meghatározó, azonban az USA-ban mára a Covid dominánssá váló KP.3 alvariánsát is kimutatták.

A KP.3 szintén a BA.2.86 variánsból fejlődött vonal, amely nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget – tették hozzá.

Az influenza egyelőre szabadságra ment

A szennyvízben mért influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja továbbra is alacsony szinten stagnál. A 30. naptári héten Budapest Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területe és Eger kivételével minden vizsgált helyszínen kimutatási határ alatti volt az influenza A örökítőanyag mennyisége.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Az új Covid-variáns nyáron letarolhatja Magyarországot

Július elején az Economx is megírta, hogy megjelent a FLIRT, a koronavírus legújabb verziója. Az omikron alvariánsának egyik fő tulajdonsága, hogy rendkívül szapora. Itt olvashat erről többet >>>