A dél-koreai MK cikke úgy mutatta be Novák Katalint, mint Magyarország volt elnökét, aki legyőzte az országban az alacsony születésszámot. 

Egy időben Magyarország születési rátája 1,27 volt, amely felért egy demográfiai katasztrófával. Korea is ugyanebben a szakaszában van, és egy olyan társadalmi helyzet felé közelít, amely saját halálával néz szembe

 – mondta Novák Katalin.

Azért jöttem a World Knowledge Forum 2024-re, hogy figyelmeztessek:  Korea veszélyben van! Dél-Koreában a legalacsonyabb a születési ráta a világon, 0,7 gyerek jut egy nőre, ami jóval a helyettesítési szint alatt van – írja az X-en Novák Katalin, aki egy gyereknemzés-segítő NGO, az X–Y Worldwide alapító-vezérigazgatójaként tért vissza a nyilvánosságba.

A dél-koreai portál szerint Magyarország a 2000-es évek elején még alacsony születésszámáról volt ismert, de a merész házasság- és gyerektámogatási politikájának segítségével drámai növekedést produkált. 

Magyarország és Dél-Korea termékenységi rátája a 2010-es években közel megegyezett, majd 2021-ben hazánk 1,23-as rátája 1,59-re duzzadt, ezzel szemben Dél-Korea 1,24-es értéke 0,81-re esett vissza, tavaly pedig még ennél is tovább 0,72-ig zuhant.

Bíztató, hogy Jun elnök népesedési vészhelyzetet hirdetett. Egy gyerek nélküli ország haldokló ország, ami haldokló világot jelent – tette hozzá Novák.

Novák Katalin visszatért, nem találja ki mi lesz a feladata

A volt köztársasági elnök az X-en jelentette be, hogy a jövőben az XY Wordwide nevű civil szervezet vezérigazgatójaként fog tevékenykedni.
Bővebben--->