Június végéig kellett volna lezárni a 2025. március 31-én bevezetni vállalt nyugdíjreform lehetséges lépéseiről szóló társadalmi egyeztetést, de ezt a vitát a zárási határidő lejárta napjáig még csak ki sem írták.

A koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló uniós programból (RRF) Magyarország hatalmas összeget, 2 300 milliárd forintot kaphat 2026-ig, és a pénz felhasználására részletes terv is készült, amelynek egyek alapeleme a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának javítása.

A kormány három szakaszt határozott meg a nyugdíjreform végrehajtására, ebből kettőnek már le kellett volna zárulnia

- írta a NyugdíjGuru.

  • A tervezett menetrend szerint az első szakaszban független nemzetközi szakértői jelentés készül a rendszer erősítésének lehetőségeiről. A jelentés elkészítésének határideje már fél éve lejárt.
  • A második szakaszban a független elemzők munkájára építve részletes javaslatot kell kidolgozni, és ezt társadalmi vitára kell bocsátani. A kormány itt azt vállalta, hogy a konzultációt 2024. június 30-áig lefolytatja.
Ez határidő vasárnap letelt, társadalmi egyeztetésre viszont semmilyen formában nem került sor

- hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

Az utolsó lépés a kormányzati terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én, de a szakértőnek erős aggályai vannak az első két határidő csúszása után, hogy ez teljesül-e.