További részletek derültek ki a múlt héten letartóztatott óbudai polgármesternek, Kiss Lászlónak a III. kerületet érintő korrupciós ügyében. A DK-s politikus vezette önkormányzat szerződést kötött egy RF Production Hungary Kft. nevű céggel, amelyet nem sokkal azután alapított a polgármester feleségének üzlettársa, hogy Kiss Lászlót 2019-ben megválasztották.

2016-ig nyúlnak a szálak

2016-ban, bő nyolc évvel a letartóztatása előtt Kiss László aláírt egy cégbírósági nyilatkozatot, amelyben egy III. kerületi ingatlan tulajdonosaként székhelyhasználatot biztosított egy bizonyos Sight-Tech Hungary Kft.-nek.

A társaságnak Kiss László felesége is a tulajdonosa volt, aki csupán 2022-ben szállt ki belőle.

A másik tulajdonos, Fischer László Pál egyben a cég ügyvezetőjeként is tevékenykedett. Ő 2019-ben – néhány héttel azután, hogy Kiss Lászlót megválasztották Óbuda-Békásmegyer polgármesterének – életre hívott egy új vállalatot is, ez lett az RF Production Hungary Kft.

A 24.hu információi szerint, az óbudai önkormányzat úgy kötött több millió forintért szerződéseket ezzel a céggel, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt annak tulajdonosával. A III. kerületi városvezetés által az RF Production Hungary Kft -vel kötött szerződéseket lefoglalta a korrupció gyanúja miatt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

11 milliót költöttek hirdetőtáblákra

Az önkormányzat minden, az ügyészség által elkért iratot nyilvánosságra hozott a honlapján. Ezekből nyilvánvalóvá vált, hogy 2019 és 2021 között többek közt:

  • szórólapbeszerzésre;
  • grafikai feladatok ellátására;
  • nyomdai kivitelezésre;
  • muskátli-beszerzésre;
  • és információs táblák gyártására is szerződtek a céggel.

A megállapodásokból kiderült, hogy 2021-ben 11 millió forintot költöttek el három darab információs tábla legyártására és kihelyezésére.

Más cég szerződéseit is lefoglalták

A szerződött cégek listáján szerepel: a Pannon Park Forest Kft., a cég korábbi tulajdonosát áprilisban kapcsolták le a nyomozók, miután egy számlagyárat számolt fel a NAV,

  • az Atlas Hill Kft.,
  • és a Key Price Kft., amit korábban a kispesti önkormányzatnál dolgozó Patek Gábor képviselt.

A nyomozók lefoglalták a zöldterület-kezelést végző Green Bush Team Kft. szerződéseit is. A Raczkó Milán vezette cég székhelyhasználathoz szükséges nyilatkozatot tanúként az RF Production Hungary tulajdonosai, Deák Róbert és Fischer László Pál jegyezték ellen. 

Fischer szintén tulajdonos volt a ma már kényszertörlés alatt álló Input Consulting Kft.-ben is, amellyel szintén szerződést kötött az óbudai önkormányzat.