Egy februári kormányrendelet szerint már július elsejétől szinte valamennyi közfinanszírozott szakrendelőben kellene működnie az online időpontfoglaló rendszernek, amely informatikai segédlettel tenné hatékonyabbá a betegek ellátását, ám 

a rendszer az indulás után két hónappal is erősen akadozik, a tapasztalatok szerint sokszor több hetes várakozási időkkel kínál föl időpontokat.

A Népszava cikkében emlékeztet: múlt októbertől telepítették először 83 szakrendelőbe az új betegút-menedzselő rendszert, ebben akkor még csak a területhez tartozó háziorvosok, helyi szakorvosok foglalhattak időpontot pácienseiknek. Júliustól pedig további  intézményekben vált elérhetővé az a szolgáltatás, amelyben már a beteg is foglalhattak időpontot.

A gyakorlatban viszont nem zökkenőmentes az ellátás.

  • Ha valaki megkapja a digitálisan kiállított beutalóját, arra rá kell írni egy úgynevezett szervezeti egység kódot, ami egyértelműen azonosítja azt az ellátóhelyet, ahová mehet. És a rendszer csak ennek az intézménynek szabad időpontjaira engedi jelentkezni. Azaz a beteg épp abban a sorban áll, amit megkerülhetett volna azzal, ha vállalja az utazást a gyorsabb ellátásért. 
  • Akinek pedig mégis sikerül területen kívüli intézményben időpontot foglalnia azzal - háziorvosok tapasztalata szerint - megeshet, hogy elkérik tőle a lakcímkártyáját és úgy már nem biztos, hogy fogadják.

Azok a szakrendelők, amelyek nem vettek részt a rendszer fejlesztésében, gyakorlatilag nem nagyon tudnak csatlakozni, mert az informatikai rendszereik nem kompatibilisek, az úgynevezett illesztő programokra pedig még várniuk kell. A lapnak az egyik intézmény vezetője arról beszélt, hogy eddig ők egyelőre egy szakorvosi ellátást ajánlottak föl az E-térben szabadon választható időpontok közé, azzal próbálják meg „kihordani” a gyermekbetegségeket.

Sok helyen a maguk az intézmények informatikusai javasolták a főigazgatóknak, csak annyira tegyenek eleget a kötelező csatlakozást előíró jogszabálynak, hogy ne érje szó a ház elejét, de egyébként meg várják ki, míg a rendszerhibákon úrrá lesznek a fejlesztők.