Az „Óraátállítás vége mielőbb - nemzetközi együttműködéshez” csatlakozott a Magyar Alvás Szövetség. Az EU Parlamentje még 2019-ben jóváhagyta az óraátállítás megszüntetését, de a tagállamok nem tudják eldönteni, hogyan tovább. Sokan kifejezték a projekt átfogó hatásvizsgálatának óhaját. 

Ezt segítendő, a 2024. évi óraátállítás kapcsán a Magyar Alvás Szövetség csatlakozott a három földrészen működő International Alliance for Natural Time (IANT) szakértői szervezethez – jelentette be G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. A kapcsolódás célja, hogy tudományosan megalapozott, költséghatékony és felelősségteljes megoldást kínáló tervet javasoljon az óraátállítást eltörölni szándékozó tagállamok számára.

A neves szakértőkből álló nemzetközi szervezet megoldásokat, eszközöket, mechanizmusokat dolgoz ki és ajánlj annak érdekében, hogy európai polgárai számára megvalósulhasson a saját idejükhöz való jogainak a védelme. A természetes időért nemzetközi szövetség platformja felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét

a földrajzilag megfelelő természetes időzónák végleges helyreállításának a szükségességére, hogy a polgárok és az döntéshozók teljes körű, megbízható információkat kapjanak, amelyek relevánsak és elengedhetetlenek a globális óraátállításhoz.

A tudományos tanulmányokon és kutatásokon alapuló bizonyítékok jelentős és növekvő száma azt mutatja, hogy

a belső biológiai óráinkkal nem összefüggő időzónákban élni akut és krónikusan káros.

Magyarországon a felmérések azt bizonyítják, hogy a lakosság közel kétharmada a nyári időszámítást szeretné, mert ebben az esetben tovább lenne világos a téli hónapokban – ez az arány egyébként illeszkedik az európai kutatásokhoz is. A kormány ennek alapján már jelezte korábban, hogy a nyári időszámítást támogatná.

Gazdasági szempontok szerint egyértelműen a nyári időszámítás rögzítése mellett szólnak az érvek. Magyarország földrajzi elhelyezkedése és az emberek természetes bioritmusa szempontjából viszont a téli időszámítást tartják ideálisnak az egészségügyi szakemberek.

Ugyanakkor a negatív hatások főként a nyári időszámítás miatt jelentkeznek, amikor elvesztünk egy órát az éjszakából.