Orbán Balázs az AI Summit 2024-es konferenciájára azzal a kérdéssel érkezett: mi az oka annak, hogy nem az AI írja meg a magyar stratégiát, holott képes lenne rá. 

Mint mondta, a mesterséges intelligencia ötletelés szintjén tud segíteni a politikának, képes nyilatkozatot is írni, és sok esetben felmerül a gyanú, hogy néhány politikus esetében ez meg is történik, azonban az a stratégia, amit az AI próbaként megalkotott hazánk számára, lényegében bármelyik ország számára jó lett volna.

Mert:

ami bármelyik országnak megfelel, az egyiknek sem jó,

– magyarázta Orbán Balázs, hozzátéve: szükség van egy többletre, hogy valóban magyar stratégiát alkossunk, ez pedig a politikusi szakmát alapvetően érinti.

Kövesse élőben az AI Summit 2024-et – a legfrissebb részletek az Economxon!

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, és felfedezzék az üzleti életre, a társadalmi viszonyokra és az ipar világára gyakorolt jelenlegi és jövőbeli hatásait.

Élő közvetítésünk az eseményről>>>

A miniszterelnök politikai igazgatója a konferencián arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat nem a liberális demokráciákra jellemző módon, robotpilóta üzemmódban irányítja az országot, sokkal inkább támaszkodik a viharos tengeren a kormányos képességére, tapasztalatára.

Orbán Balázs a jelenlegi blokkosodó világunk dilemmájának nevezte, hogy választani kell a döntéshozók személyes rátermettsége, valamint a különböző hatalmi ágakhoz kapcsolható szabályok hatása között.

A magyar kormány a kezdetektől fogva úgy érvel, hogy nem lehet mindent a robotpilótákra bízni

– magyarázta a miniszterelnök politikai igazgatója, ezt hívják szuverenitásnak. A robotpilóta-politikának megvannak a maga korlátai, amikor kiszámíthatóan jól mennek a dolgok, akkor működik,

a viharos tengeren viszont nem lehet pusztán kalkulálni

– folytatta az okfejtését, ami oda futott ki, hogy hogy személyes kvalitásra van szükség.

Orbán Balázs az AI Summit 2024 színpadán
Orbán Balázs az AI Summit 2024 színpadán
Kép: Hartl Nagy Tamás

A Chat GPT ebből a korlátoltságból képtelen kilépni, mert nem írható le egy stratégia az adottságok, az értékválasztások, a tapasztalatok ismerete, egyfajta különleges belátás, hatodik érzék nélkül – fogalmazott. A generatív modell ezért nem fog olyan javaslatot tenni, hogy induljunk el a konnektivitás felé, nem fog huszárvágást javasolni Szingapúrnak, Izraelnek, Svájcnak, pedig azok emiatt lettek sikeresek, csak a legvalószínűbb választ fogja megadni.

Nem fogja megmondani a mesterséges intelligencia, hogy mi az a magyar, mi köt össze minket, hogy miért vagyunk hajlandóak összefogni, erre csak a magyar népesség képes

– összegezte Orbán Balázs, majd elmondta: ki kell lépni a szabályok adta keretek közül, hogy egy átlagos stratégia egy nagy stratégia legyen.