Továbbra is feszített tempót diktál saját magának Orbán Viktor. A soros uniós elnökség július 1-jei átvétele óta hiperaktív üzemmódba lépett politikus az önként vállalt ukrajnai béketeremtő küldetése részeként

  • járt Kijevben, Moszkvában; 
  • részt vett  Azerbajdzsánban a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) informális csúcstalálkozóján;
  • vasárnap kormányülést tartott, és még este repülőre szállt.

Mire Magyarországon felvirrad, a kormányfő nem csupán megérkezett Pekingbe, hanem találkozott is Hszi Csin-ping kínai elnökkel

- derült ki a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatásából, illetve Orbán Viktor és Szijjártó Péter közösségi oldaláról. 

A látogatást Orbán Viktor a közösségi oldalán azzal indokolta:

A háborúzó felek mellett három világhatalom, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína döntésén múlik, mikor lesz vége az orosz-ukrán háborúnak. A háborúzó felekkel történt találkozóimat követően ezért jöttünk Pekingbe.

kínai államfővel folytatott megbeszélése azt emelte ki, hogy a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban.

Mint mondta, a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek. Hozzátette: a magyar békeszerető nép, békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán.

Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen

- jelentette ki.

A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök két hónappal ezelőtti magyarországi látogatását, amely szavai szerint több nemzedékre megalapozta a két nép barátságát. Orbán Viktor egyben gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet ebben a viharos világpolitikában az egész világ számára jelent - olvasható az MTI jelentésében.

Mi, magyarok egy békeszerető nép vagyunk, olyan emberek, akik békére, egyensúlyra és harmóniára törekednek. Kína pedig azon államok élmezőnyébe tartozik, amelyek a leghatározottabban, a leghangosabban és a legelkötelezettebben lépnek fel a béke ügye mellett

írta a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter.
Ahogy az Economx is megírta: Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Budapestre látogatott volna, de a találkozót a magyar fél pénteken váratlanul lemondta, arra hivatkozva, hogy változás történt Szijjártó Péter naptárjában. A lemondást megdöbbenéssel fogadták Berlinben, a német diplomácia vezetőjének szóvivője hangsúlyozta, hogy a találkozó „fontos lett volna Orbán miniszterelnök meglepő és nem összehangolt moszkvai útja miatt”.
A német kormány mellett az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is bírálta Orbán Viktor hiperaktív mozgolódását. Josep Borrell közölte: a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, és semmilyen formában sem képviseli az EU-t.