A liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer európai parlamenti (EP) képviselőivel állhat össze a Fidesz-KDNP frakció nélkül maradt 11 képviselője. Így egy közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokk kíván létre a visegrádi országok bázisán.

A szabályok szerint azonban frakcióalakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

A Népszava értesülése szerint

az Orbán Viktortól származó terv megvalósításához már megindultak a tárgyalások a magyar kormányfő pártja, az ANO - Andrzej Babiš volt cseh miniszterelnök pártja - és a Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfő vezette Smer között. 

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Eredetileg ebbe a pártcsaládba szeretett volna belépni a Fidesz is, ám az annak gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni ajtót mutatott neki.

A lap információi szerint a PiS átcsábítása azért is elképzelhető, mert a lengyel képviselők erősen megosztottak az ECR csoport irányvonala miatt.

Emellett a jelenleg az Európai Néppártban ülő Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is az új frakcióba invitálnák, ám az ő átpártolásukra nem sok esély van, miután egyik képviselőjüket a frakció alelnökének választották a múlt héten.

Az eddigi sajtójelentések szerint azt lehetett tudni, hogy a  Fidesz képviselői függetlenként dolgoznak majd az EP-ben.