Orbán Viktor úgy fogalmazott: az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát. Ma egy olyan politikai formációt hoznak létre, amely „hasítani fog" és nagyon gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz – jelentette ki a magyar kormányfő. 

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy elfogadták a Patrióták kiáltványát, amely összefoglalja azokat eszméket és célokat, ami köré a munkát szervezik.

Ami most van Brüsszelben, az nem zöld politika, hanem méregzöld. Ez a zöld politika megmérgez és nem meggyógyít bennünket

–fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ma több kőszenet használnak Európában, mint a zöld változás előtt és az árak sokkal magasabbak, mint korábban, ami tönkre teszi a gazdaságot.

A kormányfő azt is elmondta: a változás Európában megkezdődött, hiszen több európai kormánynak is le kellett mondania az európai parlamenti választások miatt. Ezt bizonyítékként értékelte arra, hogy a demokrácia csak nemzeti viszonyok között lehetséges.

Ebben a helyzetben az a kötelességük, hogy érvényt szerezzenek a választópolgárok akaratának. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt és a legerősebb magyar párt vállalják a felelősséget, hogy elindítják ezt az új platformot és frakciót – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikában Magyarországon néhány dolgot másképp csinálnak, mint Brüsszelben szokták. Nem támogatják a migrációt, megállítják az illegális migrációt, a tradicionális család képviselői és hisznek a nemzeti szuverenitásban. Fontos eszmék okozzák azt, hogy Magyarország ma egy island of difference, a különbözőség szigete a nagy európai liberális tengerben - mondta.

Nem fogják tétlenül nézni egy európai szuperállam kialakulását

Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét – mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke vasárnap Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.

Történelmi nap a mai, az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában. Az új korszak a szabadság, a szuverenitás, a béke, a jólét és az értékek korszaka lesz

– közölte Herbert Kickl.

Az FPÖ elnöke kifejtette: fel akarják élénkíteni Európa pluralista jellegét és gondoskodni akarnak arról, hogy az EU nemzetei megőrizhessék sajátosságaikat.

Az új hazafias szövetség egyfajta hordozórakéta kíván lenni, hogy más pártokkal közösen egyesült erővel biztosítsanak ismét jó jövőt Európának. Nem fogjuk tétlenül nézni egy európai szuperállam kialakulását, amelyben a tagállamok parlamentjei egyfajta folklórrészleggé sorvadnak, ahol a szuverenitás és az egyes államok önrendelkezése csak üres frázis. Olyan Európát akarunk, amely ismét büszkén, értéktudatosan, hagyományokkal és sokszínűséggel mutatkozik és fejlődik

– jelentette ki az FPÖ elnöke.

Hozzátette: Európát nem akarják a Macronokra, a Von der Leyenekre vagy valamilyen baloldali kísérletekre bízni.

Kiemelte: azt akarják, hogy a közvetlen demokrácia nagyobb súllyal essen latba, mint az európai jog, hogy egyharmaddal kevesebb legyen az uniós biztosok száma, a jelenleginél jóval kisebb létszámú legyen az Európai Parlament és drasztikusan csökkentsék a 35 ezer brüsszeli lobbista befolyását.

Uniós csúcsjelöltek, de mekkora a valódi hatalmuk?

Összefoglalónkban eloszlatjuk a csúcstisztségviselők körüli homályt, megmutatjuk, mi a szerepük az unióban, illetve hogy a munkájuk pontosan miben áll.

A részletekről ITT írtunk bővebben.