A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint júliusban nem változtak a pártpreferenciák: változatlanul a Fidesz-KDNP vezeti a pártversenyt.

Egy országgyűlési választáson

  • a kormánypártok a szavazatok 47 százalékát szereznék,
  • a Tisza Párt 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik,
  • a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója pedig megismételné az EP-választáson elért 8 százalékos eredményét,
  • a Mi Hazánk Mozgalom magabiztosan a bejutási küszöb felett áll, akár 9 százalékot is elérhetne egy most vasárnapi országgyűlési választáson,
  • az EP-választáson mandátumot nem szerző pártok közül a Kétfarkú Kutya Pártnak lenne a legnagyobb esélye bejutni a Parlamentbe.

Az egyes politikai vezetők miniszterelnöki alkalmasságának megítéléséből a miniszterelnök került ki győztesen.

Egy esetleges országgyűlési választás potenciális kormányfőjelöltjei közül egyértelműen

Orbán Viktort tartják a magyarok a legnagyobb arányban (49 százalék) az ország vezetésére a legalkalmasabbnak, az EP-választás óta új európai pártszövetséget alapító és békemisszióra induló magyar kormányfő pozitív megítélése ebben a kérdésben még a kormánypártok népszerűségét is meghaladja.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetőszemélyét,

Magyar Pétert mindössze a magyarok 19 százaléka tartaná a legalkalmasabb kormányfőnek.

Az intézet felmérése szerint ez azt is jelenti, hogy a Tisza Párt szimpatizánsainak legalább harmada a politikus személyétől függetlenül, vagy annak ellenére támogatná a választás óta diszkóbotrányba keveredett Magyar Péter pártját.

A Dobrev Klárát legalkalmasabb miniszterelnöknek tartók aránya (7 százalék) sem nagyobb a DK-MSZP-Párbeszéd szavazótáboránál, és a Mi Hazánk szavazóinak arányához képest is csak fele annyian (4 százalék) vannak, akik Toroczkai Lászlóban látják a legalkalmasabb kormányfő személyét.