A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt írja, hogy a kormányfő meghallgatta a vízügyi szakemberek és a védekezésért felelős Energiaügyi Minisztérium vezetőinek egész Magyarországra vonatkozó jelentését a várható vízállásokról, valamint a szükséges intézkedésekről. A miniszterelnök még egy Facebook-posztot is közölt:

A mai nappal hivatalosan ránk köszöntött az esős, hűvös idő. A HungaroMet Nonprofit Zrt. korábbi tájékoztatása szerint extrém mennyiségű eső várható a következő napokban, az Időkép hőtérképe alapján pedig miközben Sopronban durván 6 fok van, addig Szamosújlakon 30.

A katonák felkészültek

A Magyar Honvédség készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson egy árvízi veszélyhelyzet kezelésében – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban rendkívül nagy mennyiségű – 50-220 milliméter - csapadékra kell számítani Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában, aminek következtében gyorsan és jelentős mértékben fog emelkedni a Duna, a Mura, a Lajta és a Rába vízszintje, akár a harmadfokú készültségi szintet is meghaladó vízállás alakulhat ki néhány nap alatt.

Kedden tetőzik a vízszint, lezárhatják a rakpartot

A Duna vízgyűjtőjén zajló heves esőzéseknek köszönhetően ismét víz boríthatja a budapesti rakpartokat.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.