Az őszi ülésszak kétnapos ülésén hétfőn megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról (FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

Szeptember 30. a helyi önkormányzatok napja, az Országgyűlés erről is megemlékezik.

Ezt követően a napirend előtti felszólalások következnek, szót kap Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is – írja az MTI.

A Telex azt emeli ki, hogy

akár Orbán Balázs nagy port kavart 1956-os kijelentéséről is kérdezhetik Orbán Viktort hétfő délután 13 órától a parlamentben. A miniszterelnök napirend előtt felszólal, erre mind a kilenc parlamenti frakció képviselője reagálhat, és a végén ismét a kormányfő kap szót.

Az ülésen a Fidesz országgyűlési képviselőjeként szintén jelen lévő politikai igazgató mondatai mellett a nyári szünet más fontos közéleti témái is válaszra várhatnak:

  • a kánikula és a zsírra szállt por a kórházakban;
  • a kigyulladt mozdonyok és a napokra összeomlott vasúti közlekedés;
  • a magyar szál a libanoni csipogóügyben;
  • a Duna 2013 óta óta nem látott áradása;
  • Bese Gergő, NER-közeli pap lebukása;
  • Iványi Gáborék iskoláinak bezárása;
  • a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatójának kirúgása;
  • Győrffy Balázs fideszes politikus bántalmazási ügye.

Napirenden lesz mandátumigazolás is lesz, leteszi a képviselői esküt Hidvéghi Balázs (Fidesz), aki Győrffy Balázst váltja a parlamentben, továbbá döntenek Csárdi Antal (LMP) mentelmi ügyében.

Interpellációk és azonnali kérdések is elhangzanak: itt újra lenne lehetőségük a képviselőknek, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezzék az egy órás időkeret alatt.

A határozathozatalok után hat nemzetközi egyezményről tárgyalnak a képviselők. Ezek között szerepel több légi közlekedési megállapodás mellett az M80 gyorsforgalmi út és az osztrák S7 fürstenfeldi gyorsforgalmi út magyar-osztrák államhatárnál történő összekötéséről szóló megállapodás.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke nem tervez hosszú parlamenti szezont az őszre:

a mostani elképzelések szerint az ülésszakon csak 18 plenáris ülés lesz, és az utolsó, december 2-i ülés után be is zárják a házat.

A menetrend azonban még szinte biztosan változni fog, és több rendkívüli ülést is összehívhatnak decemberben. A hírek szerint például a jövő évi költségvetést is csak december közepén fogadja el az Országgyűlés.