Władysław Teofil Bartoszewski  lengyel külügyminiszter-helyettes Orbán Viktor szombati, tusnádfürdői beszédére reagálva azt mondta:

Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban.


A magyar miniszterelnök szombaton úgy fogalmazott:

A lengyelek a legszemforgatóbb és a legálságosabb politikát csinálják egész Európában, hiszen önfeledten üzletelnek az oroszokkal, miközben ugyanezért morálisan kioktatnak bennünket.

Orbán Viktor szerint

az európai hatalmi rendszer lényege eddig a Párizs-Berlin tengely volt, ami mára nem létezik, vagy lényegtelen és megkerülhető lett az új, London, Varsó, Kijev, a balti és a skandináv államok által alkotta erőközponthoz képest.

A kormányfő úgy véli, hogy Lengyelország ezért a stratégiáért adta fel a visegrádi együttműködést, mert a V4 a Párizs-Berlin tengely elfogadása mellett azt jelentette, hogy tudomásul vesszük, hogy van egy erős Németország, van egy erős Oroszország, és a kettő közé, a közép-európai államokkal együttműködve egy harmadik tényezőt hozunk létre - írta az MTI.

Ezekre a kijelentésekre érkezett meg a lengyel külügy válasza: Władysław Teofil Bartoszews kikülügyminiszter-helyettes nem érti, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amelyeket ennyire nem kedvel, és amelyek állítólag rosszul bánnak az országával.

Orbán miért nem hoz létre uniót Putyinnal és néhány hasonló típusú, tekintélyelvű állammal? Ha nem akarsz egy klub tagja lenni, bármikor kiléphetsz onnan


– idézi a politikust a Rzeczpospolitacímű lengyel lap, amelyet a Telex szemlézett.

A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a magyar kormány jelenleg egyértelműen EU-, ukrán- és lengyelellenes politikát folytat. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor jelenleg blokkolja azt az EU-tól Lengyelországnak járó kétmilliárd złotyt, amely az Ukrajnának átadott lengyel katonai szállítmányok megtérítésére szolgálna.

Azt szokták mondani, hogy lengyel, magyar két jó barát, de itt most nagy a veszekedés


– tette hozzá Władysław Teofil Bartoszewski.

Átalakuló világrendről és ázsiai hegemóniáról beszélt Orbán Viktor idei tusványosi beszédében. Azt mondta, ha Donald Trump próbálkozásai nem jönnek be megválasztása esetén, az USA végleg elveszíti világelsőségét. A kormányfő víziója egy nagyvolumenű világrendváltozás, aminek következményeként Ázsia lesz a világ egyik központja, Európa pedig skanzenné válik, ha nem száll be a versenybe.