Közelményben adott ki az Országos Bírói Tanács a magyarországi fizetésekről, miután Oláh Gaszton, a Budapest Környéki Törvényszék bírója panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak az alacsony hazai bírói fizetések miatt.

A bírói és igazságszolgáltatási alkalmazotti bérek nem igazodnak a végzett munkával együtt járó felelősséghez, sőt, bizonyos esetekben a megfelelő színvonalú megélhetéshez sem elegendőek. Ami a bírói függetlenség megsértésének veszélyét hordozza magában – írja az OBT közleménye.

A Bírói Tanács hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek egy olyan bérrendezés érdekében, ami a törvényhozó és végrehajtó hatalom akaratától függetlenül garantálja a felelősségnek megfelelő bírói béreket. 

Az OBT aláhúzta 

a megfelelő bérezés kialakítása érdekében minden bírónak, bírósági dolgozónak és bírósági szervezetnek joga van igénybe venni azokat a jogi eszközöket, amiket a jogszabályok lehetővé tesznek.

Ugyanakkor elutasítják azokat a vélekedéseket, melyek szerint a jogszabályok megtartásával elindított egyéni kezdeményezések korlátozhatóak lennének, s mindent elkövet annak érdekében, hogy a jogaikkal
élő kollégáik hátrányt emiatt ne szenvedjenek.