Új létesítménnyel – benne raktár és irodaépületekkel és teherejtőernyő-szárító toronnyal – bővült a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtere Pápán. A STRABAG által megvalósított fejlesztések célja a komplex légi teherszállítási és logisztikai feladatok biztosítása.

A beruházás a 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) nevű projekt keretében valósult meg. 

A független, katonai együttműködési SAC programban 12 NATO tagország vesz részt, közösen fejlesztik és tartják fenn a stratégiai katonai légi szállítási képességüket és használják a három Boeing Globemaster III típusú C-17-es teherszállító repülőgépeket. A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren üzemeltetik ezt a három a gépet.

Folyamatos bővítések

A projekt keretében a koordinációs ás támogató feladatokra hozták létre a NATO Légiszállítást Kezelő Programirodát, a C-17-es flotta működtetéséhez szükséges háttér biztosítására, amely : fejlesztési, adminisztratív és pénzügyi feladatokat lát el – írja a magyarepitok.hu

2016-ban a SAC keretében épült meg a hangárkomplexum, melyet tovább bővítettek a most átadott épülettel és képességekkel.

A tervek szerint jövőre készül el ugyanitt a C-17-es Légi Személyzet Kiképző Létesítmény: az ún. Szimulátorépület is, szintén a STRABAG kivitelezésében.

A most átadott projekt

A STRABAG 2022 novemberében vette át a pápai bázisrepülőtéren a munkaterületet. A most átadott új létesítményegyüttes összesen 3200 négyzetméternyi tároló és rakodóterülettel rendelkezik.

A komplexumban egy szállítmányelőkészítő csarnok, a katonai kezelőállomány irodái és a 33 méter magas ejtőernyőszárító torony is helyet kapott.

A Légiteherforgalmi Központ fejlesztésének további projektelemei:

  • a SAC kampusz részeként felépített iroda- és parancsnoki épület,
  • a C-17 javító és karbantartó hangár,
  • egy logisztikai raktár és gépjármű karbantartó épület,
  • valamint a kiszolgáló közműépület is.

A fejlesztések célja a logisztikai és szállítási feladatok hatékonyabbá tétele, így a régió biztonságának és védelmi képességeinek a növelése.

A beruházást közösen finanszírozta a 12 SAC tagország.