A csütörtökön kezdődő párizsi olimpia kapcsán a Vatera összeszedte, milyen olimpiai relikviák cserélnek gazdát a legnagyobb hazai online piacterén. Többek között jó állapotban fennmaradt belépőket, tematikus gyűjteményeket, illetve az utánveretek közt akár olimpiai aranyérmek valósághű replikáit is megtalálhatjuk az aukciós oldala választékában – írja az EUROLEX Consulting Kft. közleménye.

250 ezer forintért hirdetik az Aranycsapat hatvanas évekből származó, olimpiai kivitelű Adidas csapattáskáját.

A párizsi játékok alatt jó eséllyel eladhatják a nyolcvanas évekből származó olimpiai Coca-Cola kollekciót – ez a poharak, poháralátétek mellett egykori telefonkártyát, illetve egy azóta is bontatlan palack kólát tartalmaz.

Kuriózumok és csapatjelvények

Már több kuriózum gazdára talált Magyarország legnagyobb online piacterén keresztül:

  • Egy, az olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott által dedikált labda 156 ezer forintot ért
    meg egy felhasználónak.
  • Somogyi Rezső birkózó olimpikon 1936-os, berlini olimpiára szóló igazolványáért 93 ezer forintot fizetett egy vásárló.
  • Ugyanezen olimpián megrendezett Magyarország-Lengyelország futballmérkőzéséről jó állapotban fennmaradt belépőjegy 30 ezer forintért talált gazdára.
  • Kevesebb mint feleennyiért licitált sikeresen egy vaterázó a Pöttyös Túró Rudi a 2020-as tokiói olimpiához készült magyar olimpiai szurkolói kártyáinak teljes kollekcióját tartalmazó albumra.
  • Közel 40 ezer forintot adott valaki a Nemzeti Sport 1908-ból fennmaradt, olimpiai híreket is
    tartalmazó olimpiai számainak első félévből fennmaradt számaiért.

Népszerű relikviák az olimpián résztvevő országok olimpikonjainak részvételi jelvényei. Mivel a játékokra kiutazó delegációk létszáma régebben sokkal szűkebb volt, mint manapság - így a piactér statisztikái szerint minél régebbi egy csapatjelvény, annál többet is ér.

Egy olimpiaikitűző-kollekció két éve 150 ezerért kelt el a Vaterán.

Jól fogynak a Nemzeti Bank emlékérmei

Az olimpiákon résztvevő sportolók mindegyike kap egy részvételi éremplakettet, ezeknek itthon is jelentős gyűjtő tábora van – számos korábbi téli olimpia emlékérme ment el 50 ezer forint feletti áron.

1980-as téli olimpia óta minden olimpiáról emlékérmet ad ki az  MNB: az idei párizsi játékokra 3 és 15 ezer forintos névértékű érmék készültek, ezek mellett még a jövő évi paralimpia alkalmából készült példányai is felbukkantak a piactér kínálatában.

Az 1976-os montreali olimpia tiszteletére kibocsátott, 26 darabos ezüstérme-készlet 245 ezer
forintért talált gazdára. 

A 2021-es tokiói olimpia alkalmából vert, 10 ezer forint névértékű emlékérme egyetlen példánya jellemzően 12-13 ezer forintot ér – bár a kollekció egy próbaverete 120 ezer forintért kelt el.