A kezdetekben a tágabb helyszínt fás-bokros terület és a mellette rendezetlenül elterülő sportpályák alkották. A szomszédjában, a 2010-es évek végén épült PLANT – Atelier Peter Kis által tervezte Gyarmati Dezső Uszoda található. A létesítmény környezetrendezése után az Újirány csoport generáltervezői megbízást nyert el az egész terület tájépítészetére – írja az Építészfórum. 

A program keretében részlegesen átszervezték a sportpályákat, kialakítottak egy új sportklubházat, valamint felépítették a liget életre keltésében és egy abban központi szerepet vállaló pavilonépületet.

A kiindulási terület egy heterogén kertváros által körbezárt, elhanyagolt liget volt csenevész fácskákkal és egyetlen öreg nyárfasorral, valamint a tervezendő pavilon közvetlen szomszédságában az uszoda során kitermelt földtömeggel. A tervben elsődlegesen az új közösségi parkhoz tartozó mellékhelység, valamint a közterületfelügyeleti irodának biztosított hely szerepelt. A tervezés közben felmerült a  vendéglátás igénye, valamint a tervezők még egy zárt rendezvénytérrel bővítették a tervezéscsomagot. 

A kevés közvetlen inspiráció és a helyszíni kapaszkodók hiánya miatt az építészeti referenciákért kicsit távolabbra kellett nyúlniuk: az OMA glasgow-i Maggie´s Centre-je, vagy a Móricz Zsigmond körtéri  Gomba eredeti épülete remek ihletnek tűnt. 

pavilon építészeti karaktere, szerkesztése látszólag egyszerű, azonban „kifordított" szerkezeti rendszere elsőre szokatlannak tűnhet. Az épület szerkezete egyetlen szabálytalan, sokszög-gyűrű alaprajzú monolit vasbeton födémlemezből áll, amely három külső homlokzati vasbeton merevítőfalra és acél oszlopokra van ültetve. Ez köti össze és fedi le az alatta elhelyezett három üvegdobozt.

A látszó vasbeton fal- és födémszerkezetek anyagában színezettek, néhol fa zsaluzatos, máshol stokkolt vagy éppen sima felülettel. Az üvegszerkezetek helyzettől függően víztiszta és festett felületekkel váltják egymást, azonban mindenhol végigfut egy egységes grafikai motívum, amely az összképet egyben tudja tartani.

tető és a dobozok egy kis belső kertet ölelnek körbe. A pavilon bármely irányban szabadon átjárható és átlátható. A tervezők vágya szerint így az épület ezzel az attitűddel magához vonzza a ligetbe érkezőket, a belső kert pedig némi időt és teret hagy az elveszés pillanatának varázsához.

Lélegzésre kijelölt helyet adtak át a Gellérthegyen

Bubla Éva installációja a légszennyezettségre, az urbánus zöldterületek fontosságára és értékére hívja fel a figyelmet.
Bővebben--->