A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levelet írt Pintér Sándor belügyminiszter és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak azzal, hogy vonják vissza a mobiltelefonok iskolai korlátozásáról szóló kormányrendeletet – tudta meg a Népszava.

A hét különböző probléma a következő:

  • Tulajdonhoz való jog megsértése: a diákok személyes tulajdonának kötelező begyűjtése sérti az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot. Ráadásul sokszor a diák által bevitt telefon ráadásul a szülőé.
  • A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése: a rendelet a pedagógusokra hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, amely jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent számukra. Az  iskolák nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, és a telefonok sérülése vagy eltűnése esetén a megőrzésre kijelölt intézményi dolgozók nem tudják a károkat megtéríteni. Az eszközök begyűjtésére, biztonságos tárolására, és azonosítható módon történő visszaadására vonatkozó garanciákat a jogszabály nem tartalmazza.
  • Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása: a rendelet sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, mivel egyes intézmények már régóta működő házirendekkel rendelkeznek, amelyek megfelelően szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék. Sok iskola a diákokat a digitális eszközök felelős használatára neveli.
  • Az iskolai semlegesség megsértése: a rendelet végrehajtásával kapcsolatban olyan politikai nyomásgyakorlásról érkeztek hírek, amely sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját, ellehetetleníti a digitális kultúra tanítását, ezáltal a Nemzeti Alaptanterv céljai megkérdőjeleződnek.
  • A diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. Tulajdonukat a szülők, gondviselők kizárásával, a megkérdezésük nélkül korlátozzák.
  • Nem lehet úgy rendeletet alkotni, hogy a rendeletnek nincs végrehajtási része, a tanárok oldják meg, ahogy tudják.
  • Indokolatlan a mobiltelefonok használatának szabályozása kormányrendelettel, mikor annak megvan a helye a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 5. § (2) bekezdésének h) pontjában, amelynek módosításával előírható az is, hogy a házirend térjen ki a mobileszközök tanítási órán és egyéb foglalkozáson kívüli használatának rendjére.

A szakszervezet a rendelet megszüntetésére szólított fel.

A telefonok betiltása az iskolákban régóta vita tárgya Európa-szerte. Azokban az országokban, ahol tilalmak vannak érvényben, ez legtöbbször a használatukra korlátozódik, és nem követeli meg a gyermekektől, hogy átadják őket. Nálunk, holnaptól érvényvbe lép a rendelet, amely körül nagyon heves vita tört ki. Az itthoni helyzetről és az uniós orzságok lépéseiről itt írtunk többet >>>