Népszava arról ír, egyre több az elégedetlenkedő szülő, van, ahol 51 álláshelyre 31 pedagógus dolgozik, van, ahol az informatikaórákat a testnevelőtanár tartotta fél évig az iskolában, máshol a rajzórákat is a matektanár tartja, a testnevelőtanár pedig történelmet tanít.

Az Orbán-kormány katonákkal enyhítené a tanárhiányt, ehhez az 55 évesnél idősebb tiszteknek és altiszteknek ehhez szakképzettség sem kell. Eközben 20 ezer tiltakozó aláírást vittek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek, hogy vonja vissza a döntését.

De már a pedagógusok is panaszkodnak.

Van, ahol „betanítással” oldják meg bizonyos szaktantárgyak oktatását, van, ahol folyamatosan vesznek fel fiatal, pályakezdő pedagógusokat, de ők maximum egy évig maradnak, a betöltetlen álláshelyekre pedig nyugdíjas kollégákat hívnak.

A kormány korábban a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásában látta a megoldást a tanárhiányra, ám a jelek szerint ez sem segített. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első negyedévében az oktatási ágazatban bővült a legnagyobb mértékben a nyugdíjasok foglalkoztatása, mintegy 15 százalékuk dolgozott az oktatásban a vizsgált időszakban.

Mégiscsak lesz utánpótlása az elöregedett pedagógusi karnak?

Rekordszámú jelentkezőt vettek fel az ELTE pedagógusképzéseire. Erről itt írtunk többet >>>